Народна странка

Омладина Народне странке: Збрините студенте, уместо да само причате о важности образовања

Омладина Народне странке: Збрините студенте, уместо да само причате о важности образовања

Омладина Народне странке захтева да држава нађе начин да свим студентима, чије се студирање финансира из буџета, буде обезбеђен смештај у студентским домовима ако не студирају у граду у којем живе.

Само у Београду 818 бруцоша који се финансирају из буџета ове године није успело да добије право на смештај, што је огромно оптерећење за њих и њихове породице. Без смештаја ће остати и одређен број старијих студената, које расподела чека у децембру.

Држава, која прокламује образовање као свој приоритет, студенте је оставила буквално на улици, па они морају да брину о егзистенцијалним проблемима, уместо да пред почетак академске године размишљају о будућим обавезама на факултетима.

То ће за једне значити и крај студирања, а за друге велики број радних сати у магацинима и осталим пословима преко студентских задруга које ће на њиховом раду узимати огроман део зараде без обзира што су у току претходне године испунили услов за буџет.

Никакво олакшање нису ни студентски кредити које је прописало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, који ове године износе 8.400 динара, јер је са тим износом немогуће намирити потребе и оних студената који живе у дому и хране се у студентским мензама.

Омладина Народне странке позива напредњачку власт да на образовање не гледа као на трошак, него као на инвестицију, а да младе људе не доживљава као јефтину радну снагу већ као најважнији ресурс који држава има.

 

Иван Гајић, председник Омладине Народне странке