Народна странка

Одбор за привреду и финансије: Србија – држава дебаланса

Одбор за привреду и финансије: Србија – држава дебаланса

Представници ове власти о стању привреде Србије све више говорне описно уз самохвалоспеве о историјским успесима, не само у односу на раније периоде у нашој земљи, него и у односу на најразвијеније земље Европе.

То, наравно, није засновано на истинитим подацима, него на медијским манипулацијама попут оне о “љубомори других држава на привредне успехе Србије”.

И када се усуде да изнесу конкретне бројке, оне су нетачне, временски неупоредиве или се ради о успесима који ће се наводно тек догодити.

Међутим, ако пређемо са описних вредновања на конкретне податке, уочићемо озбиљне дебалансе у свим битним економским показатељима.

Буџетски дефицит за 2021. годину је био 1,3 милијарде евра или 11 одсто, а дефицит спољно трговинске размене или дефицит извоза у односу на увоз је шест милијарди евра. Дефицит платног биланса је 1,6 милијарди евра, односно, већи је девизни одлив од прилива и поред дознака дијаспоре које износе око четири милијарде евра годишње.

Однос запослених и пензионера је већ финансијски неодржив, јер на 2,2 милиона запослених има 1,7 милиона пензионера. Од укупног броја запослених, у државном сектору ради око 500.000, што значи да један запослени издржава 1,3 буџетска корисника.

Демографска ситуација је драматична, јер на 135.000 умрлих долази само 62.000 новорођене деце, што је демографски “дефицит” од 73.000 људи за 2021. годину и он се сваке године повећава. Просечна старост становништва је 43,4 године, а носиоца пољопривредних газдинстава 65 година.

Наведени дебаланси се покривају повећањем јавног дуга, који је 2012. године износио 15,7 милијарди евра, а данас је готово 31 милијарду без изгледа да се овај раст заустави. Другим речима, сваки становник Србије, само по основу државних задужења, тренутно дугује око 4.300 евра.

Ови дебаланси нису одрживи и доводе у питање опстанак како државе, тако и становништва.

Ситуација је толико драматична да ћемо без хитне промене економског система завршити на путу без повратка, где смо се оваквом политиком већ озбиљно упутили.

 

Одбор Народне странке за привреду и финансије