Народна странка

Народна странка Ниш: Истина о аеродрому

Народна странка Ниш: Истина о аеродрому

Лист Данас је пренео оно што смо o нишком аеродрому готово сви већ одавно знали.

Да ли је неко из Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре случајно, омашком или пак са дубоком свешћу дао изјаву којом је урушио све куле од карата и потпорне зидове којим се дичила надлежна министарка, данас је мање битно. Оно што је битно, због свих наших јуче, данас и сутра је то, да се сада и званично потврђује да не постоје никакви конкретни планови за улагање државних средстава у нишки аеродром и да су таква обећања председника државе, госпође министарке и ''оног кога су дотични оправдано јавно грдили'', заправо произвољна. Или да се, што би наш народ рекао, могу окачити ''мачку о реп''. Као поткрепљење тог непријатног али и логичног закључка, из надлежног министарства нам стиже потврда да такође не постоји никакав документ, нити план о броју запослених радника на нишком аеродрому, могућој стратегији унапређења пословања или бар одржања постојећег плана.

И ако би само пожелели, могли би да се подсетимо потпуно супротних уверавања из не тако давне прошлости. Тада је председник Србије као разлог преузимања аеродрома у Нишу наводио управо финансијска улагања и унапређивање аеродрома од стране Владе РС, за које Ниш никада не би имао средстава, питајући се притом, испоставља се цинично, ''како неко уопште може да одбије такву врсту помоћи која му се нуди?!'' 

Госпођа министарка Михајловић је такође, у свом гостовању на TVKCN 03.04.2018.године, изјављивала, од речи до речи, следеће: "Влада Србије види Ниш као транспортно чвориште, које је стратешки и безбедносно важно, и наш циљ је да се Ниш брже развија. Аеродром остаје у Нишу, летови ће се наставити, запослени ће остати на радним местима и њихов број ће се повећавати, а авиокомпаније ће и даље имати своје уговоре и цене које су тим уговорима предвиђене(...)Наше процене су да је потребно да се уложи још 15 милиона евра да би “Константин Велики” ишао у корак с аеродромима у окружењу. Ми немамо 10 година да чекамо да Град Ниш уложи 10 милиона евра, нити је могуће да се инвестиције, које су важне посебно због безбедносних стандарда, реализују донацијама, као до сада."

Bulatovic

''Онај кога су дотични оправдано јавно грдили'', такође познат и као градоначелник Ниша, је такође тада говорио о некаквим финансијским немогућностима и којекаквим добицима, али након што је 8. августа потписао уговор о бесплатном преносу оснивачких права нишког аеродрома ''Константин Велики'' са града на државу, сматрамо да не завређује нашу даљу пажњу по овом питању јер се понео као обичан статиста, не изневши у јавност до дана данашњег ни један једини детаљ тог уговора, штитећи тако искључиво свој положај а не интересе грађана Ниша.

Након мешавине толиког броја обећања и заразног оптимизма којег су тада покушали да нам пренесу поменути државни функционери и овог хладног туша који нас је дочекао јуче у Данасу, Народна странка у Нишу сматра да смо принуђени, небитно што је у питању аеродром, да истину искључиво потражимо стојећи чврсто ногама на земљи а не са главом у облацима.

Она ће се вероватно на крају и пронаћи негде између супротстављених изјава председника Вучића, госпође министарке Михајловић и њеног помоћника Илића, баш тамо где се признаје чињеница да је концесионим уговором са ''Ванси ерпорт'' предвиђено да нишки и други аеродроми у Србији, у радијусу од 230км од београдског, не смеју имати више од по милион путника годишње све док београдски аеродром не достигне број од 12 милиона путника.

У тој игри бројки ће се на крају сигурно разоткрити сва ваљаност усмених обећања онога који би да нас убеди да су нам она сасвим довољна и да нам је боље веровати њима, него нашим сопственим очима. На нама је да га разуверимо и подсетимо да су за све нас једино важна писана правила по којима се друштва организују и да се иста зову закони. Држава – то није само он. Држава – то смо сви ми!

Повереништво Народне странке у Нишу