Народна странка

Лакић: Нови закон омогућава Вулину да снима грађане и оснива параполицијске одреде

Лакић: Нови закон омогућава Вулину да снима грађане и оснива параполицијске одреде

Народна странка саопштила је данас да ће, ако буде усвојен Нацрт закона о унутрашњим пословима, бити угрожена безбедност државе и грађана, урушена правна сигурност и људска права, а пре свега право на слободу говора и приватност.

„Нацрт закона омогућава министру унутрашњих послова да одређеним организацијама дозволи коришћење имена полиције. То је најава формирања параполицијских и паравојних формација од стране министра унутрашњих послова Александра Вулина и председника Србије Александра Вучића“, рекао је члан Одбора Народне странке за одбрану и безбедност Никола Лакић

Лакић је додао да закон угрожава Уставом гарантовано право грађана на приватност и тако сто ће МУП-у даје неограничене могућности неометаног и непрекидног снимања свих грађана и видео надзора, и то без одлуке или надзора суда или било ког другог органа, а те снимке ће моћи да својим таблоидима или снимцима да уцењује грађане, као и до сада.  

„Посебно је забрињавајуће што ће, ако закон буде усвојен, широка овлашћења бити поверена Вулину, односно особи која тешко контролише себе и своје поступке, а у исто време је и уцењена због сарадње са криминалним клановима“, додао је Лакић.

Лакић је навео да су у нацрту закона остављене и бројне недоречености, које су „намерно и свесно направљене“ како би министар унутрашњих послова имао још већа овлашћења од оних предвиђених Законом о полицији.

„Тако једна од могућности јесте и поступање полиције у стању повећаног ризика, где се остављају широка овлашћења министру унутрашњих послова да без било каквих ограничења директно управља и командује полицијом и где министар полиције без било каквих ограничења може да наређује полицији употребу неограничена силе приликом демонстрација“, рекао је Лакић.

„То је посебно забрињавајуће ако се има у виду да је садашњи министар човек који се деведесетих година јавно радовао када је полиција пребијала демонстранте и против њих зими дејствовала воденим шмрковима, а одушевљени Вулин питао ’зар је требало да их полива топлом водом’“, додао је Лакић.

Лакић је навео да Нацрт закона о унутрашњим пословима угрожава право на слободу говора, јер предвиђа драконске казне за све слободне грађане и новинаре.

„Осим предвиђених драконских казни, нацрт оставља министру унутрашњих послова и могућност манипулације. Предвиђене казне за откривање идентитета службених лица јесу супротне Европској конвенцији о људским правима и основним слободама, али у исто време и отежавајућа околност за новинарску професију“, рекао је Лакић.

Лакић је додао нацрт угрожава достигнуте стандарде из области људских права и крши и основне принципе Закона о заштити података о личности.