Народна странка

Лакић: Зашто Вучић и Стефановић ћуте о погибији водника Стојковића

Лакић: Зашто Вучић и Стефановић ћуте о погибији водника Стојковића

Преузето са портала Нова.рс

 

Истрага у случају "Пештер" која се спроводи због погибије водника Дејана Стојковића (39) током припрема за војну вежбу "Муњевит удар 2021" - стоји у месту.

Потпредседник Извршног одбора Народне странке, адвокат Никола Лакић, који је први објавио информацију да је Министарство одбране обмануло породицу страдалог водника, за Нова.рс каже да ће поднети одговарајуће захтеве за покретање прекршајних поступака против надлежних у Вишем јавном тужилаштву у Новом Пазару, које је надлежно за овај случај.

„Тачно је да сам први објавио информацију да је Министарство одбране обмануло породицу Дејана Стојковића, све припаднике војске али и целокупну јавност. Нисам то урадио само као адвокат, већ и као потпредседник ИО Народне странке. Након што сам добио проверене информације да се у возилу којим је командовао Дејан Стојковић активирао противпожарни систем, о томе сам обавестио јавност, како ова погибија не би остала нерасветљена и како би неко сносио одговорност за ову трагедију. Реакције од надлежних нема јер они уопште не желе да причају о овој погибији. Ни након више од месец дана није се огласио начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, ћути и уцењени министар одбране Небојша Стефановић, ћути и Александар Вучић који се оглашава о свему и свачему, али о овој погибији ћути. Сви они ћуте и то пре свега зато што и они и неки други желе да избегну кривичну и политичку одговорност у вези са овом погибијом“, каже Лакић.

Он истиче да ће поднети тужбу против надлежних у Вишем јавном тужилаштву у Новом Пазару.

„Ми смо као странка званично поднели захтев којим смо тражили информације у вези са погибије Дејана Стојковића од Вишег јавног тужилаштва у Новом Пазару. Међутим, и тужилаштво ћути и на тај начин додатно отежава сазнања у вези са овом трагедијом. Тужилаштво ћути пре свега јер жели да заштити одређена лица од кривичне одговорности. Ми ћемо се свакако обратити поверенику за информације од јавног значаја, али и поднети одговарајуће захтеве за покретање прекршајних поступака против надлежних у Вишем јавном тужилаштву у Новом Пазару. Како постоје одређене индиције да се приликом ове војне вежбе није поступало у складу са прописима и законима, не искључујемо могућност да против одређених лица поднесемо и кривичне пријаве“, наводи Лакић.

На питање зашто мисли да је вежба морала да се одржи ако су услови били екстремно неповољни, Лакић одговара да за то постоје два разлога.

„Први разлог лежи у чињеници да је Александар Вучић заједно са својим сарадницима из криминалних кругова представљао наоружање купцима и како би касније поделили велике провизије и богатили се на рачун грађана Србије. Други разлог јесте рејтинг Александра Вучића који је на историјском минимуму. Када је рејтинг Александра Вучића угрожен, он хапси мангупе из сопствених редова и заказује војне вежбе као што је то сада урадио. Због горе наведених разлога живот је изгубио један храбар припадник Војске Србије Дејан Стојковић“, каже Никола Лакић.

Лакић додаје да истрага стоји у месту јер би се у супротном утврдила нечија одговорност.

„У супротном, већ би се утврдила нечија кривична одговорност, а овде је свакако има. Стоји истрага у месту и због тога што Александру Вучићу не одговара да се ово расветли јер постоји и његова одговорност као и одговорност Небојше Стефановића. Овде се ради о истом моделу понашања као и у случају погибије пилота Омера Мехића, као и у многим другим случајевима у којима власт не жели да се истрага или кривични поступак окончају како би испод Вучићеве сукње остали уцењени људи којима се он касније игра. Ако изостане притисак јавности на Више јавно тужилаштво и на власт, може се десити да се цео овај случај заборави. Само притисак јавности може помоћи да се одговорни за ову погибију приведу правди, јер је Србија држава са разваљеним институцијама“, истиче Лакић.

Он тврди да су сведоке терали да мењају исказе под притиском и након вишесатног испитивања.

„Тачни су наводи да су војници и колеге покојног Дејана Стојковића приморавани да мењају исказе, малтретирани вишесатним испитивањем како би се притиском утицало на њих да промене исказе и на тај начин неко избегне кривичну одговорност. Остаје вечна захвалност свих часних и поштених припадника Војске Србије и грађана Србије што ни након свих притисака нису променили исказе и тако помогли да се кад-тад одговорни приведу правди. Ово је такође и најбољи показатељ стања у нашем друштву јер овој криминалној власти ништа није свето. Због нечије политичке каријере и због нечије каријере у војсци они врше притисак на колеге преминулог Дејана Стојковића да мењају исказе, не мислећи тада о породици настрадалог Дејана, нити о осталим часним и поштеним припадницима Војске Србије“, каже Никола Лакић.

Наводи да власт покушава све да заташка у случају „Пештер“ баш као и своје криминалне контакте са Вељком Беливуком.

„Ова власт покушава да заташка све, од њихових криминалних контакта са кланом који је оперативно предводио  Беливук, а чији је идејни творац Александар Вучић, преко криминалног пљачкања грађана Србије, па све до погибије пилота Омера Мехића и подофицира Војске Србије Дејана Стојковића. Требало би утврдити политичку и кривичну одговорност надлежних. Политичка одговорност свакако је на Небојши Стефановићу који би, да има имало части и образа, одавно поднео оставку. Кривичну одговорност треба утврдити у поступку пред надлежним тужилаштвом, а касније и судом. Немогуће је да нико није кривично одговоран за смрт подофицира Војске Србије, неко мора да поднесе оставку, а неко мора и у затвор“, каже он.

Погибија војника Дејана Стојковића, током припрема за војну вежбу „Муњевит удар“ на Пештеру, коју је Министарство одбране покушало да сакрије пласирајући у јавност информацију да му је „нагло позлило“, узнемирила је добар део јавности у Србији.

Министарство одбране је убрзо саопштило да је војник Дејан Стојковић преминуо пошто му је нагло позлило приликом припрема за вежбу „Муњевит удар“. Међутим, испливале су информације да се у Стојковићевом оклопном возилу активирао противпожарни апарат, те да је преминуо услед гушења.

Старији водник прве класе Дејан Стојковић је рођен 1982. године у Призрену, а у Војсци Србије је био од 2002. године. Био је ожењен и отац је двоје деце.
 

Приредила новинарка портала Нова.рс Милица Чуле