Народна странка

Јовановић за Данас: Весићу, где си био годинама док су се Београђани гушили?

Јовановић за Данас: Весићу, где си био годинама док су се Београђани гушили?

Ауторски текст потпредседника Народне странке Николе Јовановића објављен у листу "Данас":

Одборничка група „Савез за Србију“ поздравља најаву Горана Весића о доношењу петогодишњег плана за чистији ваздух у Београду. Проблем отровног ваздуха који Београђани свакодневно удишу је од горућег значаја и ми смо га од нашег оснивања третирали као приоритет. Константно смо критиковали градску власт, а прошле недеље представили 14 кључних мера за ублажавање загађења ваздуха. Зато данас изражавамо задовољство што је градска власт преписала већину мера из предлога наше одборничке групе, јер је хитна акција неопходна.

Нажалост, изражавамо скепсу да власт, која је у претходних шест година својим делањем директно уништавала квалитет ваздуха и живота у Београду, која ниједан капиталан пројекат у заштити животне средине није спровела, која се није ни огласила док је смог гушио грађане на улицама, може преко ноћи да постане „првак“ борбе за здраво окружење. Да неко из свемира којим случајем залута на Земљу и чита њихов план, помислио би да господа Мали, Весић и та екипа, никада нису владали овим градом и да сада као опозиција траже своју прилику и кандидују потпуни раскид са досадашњом политиком.

Питам заменика градоначелника господина Горана Весића, откуд сада најављује забрану куповине дизел аутобуса, кад је управо он пре неколико месеци увезао за град 240 турских и кинеских дизелаша? Иронија је и да човек који је иницирао укидање више тролејбуских линија у Београду, нама сада најављује већи удео електричних возила у јавном превозу. Да није тужно, било би комично.

Како очекује да му било ко верује да ће радити на пошумљавању града, када је баш он симбол дивље градње и инвеститорског урбанизма, који је процветао усвајањем ГУП-а из 2016. године, којим се од грађана отимају зелене и јавне површине, секу стабла на Калемегдану, Ушћу и у Кошутњаку, плућима Београда, а читав град бетонира и чини неподношљивим за живот? Они толико често атакују на наше окружење, да од последње одбране зелених површина није прошло ни 48 часова - и у четвртак увече су грађани, на углу Ваљевске и Пожешке улице, бранили свој паркић од његове градске власти.

Господин Весић најављује после шест година на власти неке пречице и тунеле, а није био у стању да сложи коцкице на Тргу Републике и заврши мање од три километра реконструкције улица у центру града од Вуковог споменика до Калемегдана. Овом историјском неефикасношћу у извођењу јавних радова, драматично је успорио проточност саобраћаја и директно допринео већој количини издувних гасова у престоници.

Господин Весић помиње метро као једно од решења за загађеност, а зауставио је план његове изградње који је Скупштина града једногласно усвојила још 2010. године. Обећавали су у предизборној кампањи 2018. године прву линију метроа крајем 2021. године. Сада можемо само да се смејемо томе како су на једном аутобусу написали „метро“ и продавали карте за прву вожњу. Тај смех ипак застаје у грлу свима нама који волимо Београд и који желимо да наша деца живе спокојно у њему.

Господин Весић најављује подстицаје за енергетску ефикасност и прикључивање на даљинско грејање, али у претходних шест година од тога није било ништа.  Чак ни у овом „рекордном“ буџету за 2020. годину нема „фонда за енергетску ефикасност“! Авај, зато пројектује, можемо слободно рећи екстрапрофит ЈКП „Београдске електране“, од четири милијарде динара због превисоких рачуна за грејање - што је један од кључних разлога зашто се велики број грађана греје на угаљ и лоше дрво. Уместо да улажу у изградњу топловода како би град покрили мрежом доступног даљинског грејања, или у гасификацију, они паре од Београдских електрана троше на гондоле, фонтане, ватромете, треће преслагање коцки на Тргу и сличне ствари тешко схватљиве нормалним људима.

Господине Весићу, ваздух у Београду је у претеклих неколико година у најлошијој (трећој) категорији, према званичним подацима. Ви сте за то време само низали нове проблеме, док сте истовремено инструирали Градски завод за јавно здравље да истину крије од грађана. Шта год да кажете - не верујемо. Ништа вам више нико не верује. Овај ваш план није ништа више од кризног ПР-а, јер сте се ПОСЛЕДЊИ огласили о теми загађења ваздуха у Београду, када су се већ сви грађани, све странке и сва удружења грађана огласили о овој теми. Чекали сте да на Београд падне сиви, чађави покривач отровног ваздуха, који је одвајао град од неба и видео се више него јасно на фотографијама које су грађани качили на друштвеним мрежама. Ваше институције ниједног дана када је ваздух у Београду био међу најотровнијима на свету нису упозориле и позвале грађане да склоне своју децу са улица и из паркова, да се не трују. Крили сте се по канцеларијама и бавили политичком кампањом, што једино и знате да радите.

Ипак, поздравићемо и даље сваку иницијативу и размишљања која иду у правцу заштите наших суграђана, њиховог здравља и посебно здравља њихове деце, али нам је више него јасно да власт која је до сада показала сву своју некомпетентност, корумпираност и бахатост, и која ништа добро није урадила у претходних шест година - не може бити носилац позитивних промена. Грађани вам не верују и знамо да сте савршено свени тога, јер свако истраживање јавног мењања показује да Београђани мисле да се овај град не развија у добром правцу.

Од ваших планова Београђани имају само бехатон, маглу и смог - зато треба да се склоните да бисмо истински почели да решавамо проблем загађења, али и бројне друге проблеме које сте нам оставили у наслеђе.

 

Никола Јовановић
потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе "Савез за Србију"