Народна странка

Јовановић: Тендер за нове аутобусе ГСП-а нацртан за компаније из Турске и Кине

Јовановић: Тендер за нове аутобусе ГСП-а нацртан за компаније из Турске и Кине

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Никола Јовановић оценио је данас да је тендер за набавку нових аутобуса за потребе Градског саобраћајног предузећа (ГСП) био "нацртан за унапред одређене компаније из Кине и Турске".

Јовановић је у писаној изјави навео да се систем градског превоза у Београду, "базиран на препуштању линија приватницима и гашењу ГСП-а, распао током зиме" и да су "цену неулагања у ГСП платили Београђани који су чак и гурали аутобусе".

"Зато је градска власт после пет година прихватила став опозиције да се морају набавити нови аутобуси. Међутим, ни ова јавна набавка није могла да прође без спорних елемената. Расписана су два тендера истовремено: на првом је услов био да је понуђач за 10 година продао 10 аутобуса, а на другом да је за пет година продао 4.000!? Из овог податка је јасно да је тендер био нацртан за унапред одређене компаније из Кине и Турске", навео је Јовановић.

Јовановић је додао да је "спуштен" критеријум кубикаже мотора у односу на претходни период, па ће, како је истакао, "наши суграђани добити аутобусе са слабијим моторима у односу на све раније периоде".

"Овом набавком, као и многим претходним, у слободној Србији ће се бавити за то надлежни органи", навео је потпредседник Народне странке.