Народна странка

Савез за Србију у Бору: Вратити грађанима националне ресурсе продате по прениској цени

Савез за Србију у Бору: Вратити грађанима националне ресурсе продате по прениској цени

Лидери Савеза за Србију поручили су на скупу у Бору да ће по доласку на власт национализовати и вратити грађанима рудна богатства, воду и земљиште који су продати по нижој цени подмићивањем људи на власти. Они су истакли да би стране инвестиције требало да донесу технологије и знање, а не да инвеститори добијају огромне државне субвенције док радницима исплаћују бедне плате.

Скуп је одржан испред Дома културе у Бору, јер локална власт није дозволила коришћење сале те јавне установе за трибину Савеза за Србију. Ови учестали покушаји спречавања трибина Савеза за Србију само показују да власт све више гуши слободно политичко деловање и да се против тога морамо још јаче борити.

„Национализација неће бити отимачина, него ћемо донети закон у складу са свим европским и светским стандардима. Купцима ће бити враћено све што су платили и надокнађено све што су уложили. Новац који су дали са стране да би добили ниже цене мораће да траже од оних којима су га дали, а не од нас“, рекао је један од оснивача Савеза Драган Ђилас.

Ђилас је истакао и да ће свака телевизија са националном фреквенцијом која, попут Пинка, шири говор мржње, хушка људе једне на друге и необјективно информише грађане, по промени власти изгубити националну фреквенцију, која је, како је истакао, национално добро као што су и руде, вода и земљиште.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да је међу најважнијим циљевима Савеза за Србију, поред спречавања пљачке природних богатстава, и спречавање признавања Косова и Метохије као независне државе и чланства самопроглашеног Косова у УН.

„Важно је показати зубе овој власти. То су најобичније политичке кукавице и повући ће се увек када им се супротставимо и имамо шансу да их победимо. Наш циљ је рушење напредњачке власти и успостављање владе која ће се за годину дана увести ред и расписати слободне изборе. У тој влади неће бити нико од лидера Савеза“, рекао је Обрадовић.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао је да напредњачки режим води државу тако да највише користи имају странци на рачун грађана Србије и да је Александру Вучићу „народ добар, али народ у Дортмунду, Берлину, Љубљани, Тиролу и Минхену“.

„Свуда му је народ добар, само у Србији не ваља. Ми нисмо против страног капитала, али странци би Србији требало да донесу нове технологије и знање, а не да долазе на оставинску расправу и распродају коју је расписао СНС. Морамо да развијамо источну Србију, привреду и пољопривреду и да градимо пруге, а не да тајкуни стављају наше најлепше реке у цеви и праве мини хидроцентрале које служе за прање новца“, рекао је Јовановић.

Председник Левице Србије Борко Стефановић рекао је да ће РТБ Бор „поново бити наш“ и да Савез за Србију доноси победу и правду и бори се против напредњачке распродаје, продаје и предаје.

„Кинеска државна компанија која је купила РТБ Бор планира да отпусти велики број људи, који сада страхују да ли ће задржати посао и колика ће им бити плата. То је напредњачки режим донео Србији и то нуди грађанима. Поручујемо им из Бора, сада приватног и заробљеног града, да ћемо их победити много брже него што се надају“, рекао је Стефановић.

Заменик председника Демократске странке Саша Пауновић навео је да је СНС забранио другачије мишљење и успоставио систем монопола у којем се неколицина људи на власти богати, док остали живе у сиромаштву, а да ће Савез за Србију вратити народу слободу, правду и фер изборе.  

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић рекао је да је приватизација РТБ Бора једна од највећих пљачки у историји Србије, коју је спровела српска власт  тако што је омогућила да рудник буде продат по пет пута нижој цени од реалне.

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да би у Бору и у осталим градовима требало омогућити грађанима да на референдумима одлуче како ће се трошити њихов новац који дају за порез на имовину, што је дало добре резултате у Шапцу.