Народна странка

Јовановић: Катастрофалне одлуке у вези са јавним превозом у Београду

Јовановић: Катастрофалне одлуке у вези са јавним превозом у Београду

Одборничка група „Савез за Србију“ у Скупштини Београда се најоштрије противи бесмисленој куповини 80 електричних аутобуса, коју је најавио градоначелник Београда Зоран Радојичић.  

Колико је ова врста превоза неисплатива и још увек у развојној фази, потврђује чињеница да би Београд био европски рекордер у броју таквих возила, ако се набавка оствари.

Париз их има 23, Варшава 10, Стокхолм осам, док Берлин поседује само четири електрична аутобуса.

Проблем ових возила је цена, четири пута већа од цене обичног аутобуса, плус трошкови стајалишта. Осим цене, проблем је и кратак домет, као и неопходна пауза од 25 минута после сваке вожње - за пуњење батерије.

Имајући у виду да Београд већ има ефикасна и јефтина возила на електрични погон - тролејбусе, ова одлука градске власти је утолико више у директном сукобу са елементарном логиком и интересима Београђана.

Ово је само наставак катастрофалних одлука СНС власти у вези са јавним превозом у престоници, међу којима је и она да се приватним превозницима исплаћује 100 милиона евра више годишње него раније, без видљивих ефеката по Београђане.

Уколико се приватни предузетници толико фаворизују и уколико градска власт верује да су електро-аутобуси исплативи, нека онда њих обавеже на овакву набавку!


Никола Јовановић,

потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе "Савез за Србију" у Скупштини Београда