Народна странка

Алексић: Повлачење Закона о полицији је победа грађана, народ је био спреман на побуну

Алексић: Повлачење Закона о полицији је победа грађана, народ је био спреман на побуну

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је повлачење Закона о полицији из скупштинске процедуре победа грађана Србије, који су схватили колико је тај закон опасан и прозрели намеру власти да их некажњено „прати, лови и садистички мучи“, а да се власт повукла јер је схватила да је народ спреман на озбиљну побуну због тог закона.

„Добро је да смо успели нешто да урадимо и надам се да ћемо и у наредном периоду моћи да утичемо на процесе. Наш посао је да заступамо интересе грађана и овог пута смо успели. Планирали смо да позовемо грађане на протесте и они би изашли на улице, јер је то био последњи тренутак да одбранимо слободу“, рекао је Алексић телевизији Н1.  

Алексић је истакао да су најгоре решење у закону биле „застрашујуће садистичке мере“ и могућност да полиција користи електрошокове против трудница и болесних људи, као и да приликом испаљивања мрежа са кукама, које могу да се зарију у људско месо, полицајци буду опрезни и да не гађају људе у главу и врат.

„Шта ако полицајац промаши? Делује као да су законом хтели да омогуће лов на људе који се усуде да се побуне против литијума, Рио Тинта и других ствари, а да за то нико не одговара. Биометријски наџор је такође велики проблем, јер би могли да нас снимају и да те снимке дају правним лицима, а та правна лица могу бити Пинк и Информер“, рекао је Алексић.  

Алексић је додао да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић предвидео и спонзорисање полиције и да чак и осуђивани криминалци могу да спонзоришу МУП.

„То говори о жељи власти да приватизује државу и да грађанима ради шта год хоће. Закон је подразумевао претварање полиције у приватну фирму и да министар управља као да је директор полиције, односно да може да запосли и санкционише кога год хоће, а било је предвиђено и разбијање демонстрација неким чудним справама“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Закон о полицији давао неслућене могућности власти да се обрачунава са грађанима, и да је тај закон суштински био и против грађана и против полиције.

„Закон мора да се промени из корена, и сада морамо бити опрезни и не смемо да спавамо, него да пратимо шта ће се даље дешавати“, рекао је Алексић.  

Алексић, који је члан Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове, рекао је да одбор није расправљао о Закону о полицији, а једини позив који је добио као члан одбора је био да са осталим члановима „иде на ручак са министром одбране Милошем Вучевићем“, што је одбио.