Народна странка

Алексић: Вучићева власт задужила сваког грађанина за 2.000 евра

Алексић: Вучићева власт задужила сваког грађанина за 2.000 евра

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је власт СНС-а на челу са председником Србије Александром Вучићем за последњих осам година сваког грађанина Србије задужила за 2.000 евра, пошто је јавни дуг од 2012. године до данас повећан са 15 милијарди долара на 31 милијарду долара и износи 62 одсто бруто друштвеног производа.

„Вучић и СНС су задужили и бебе и старе и младе – сваки грађанин је задужен за 2.000 евра. Када власт говори бајке да је Србија економски тигар и џин и да је јача од Немачке, грађани би требало да погледају колико су задужени, а што је најгоре, власт ће наставити да повећава дуг“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре испред Скупштине Србије.

 

Алексић је рекао да је предлог буџета Србије за 2021. годину „расипнички, неодговоран, нереалан и предизборни“ и да ће дефицит следеће године бити чак 183 пута већи него 2018. године, а да је ове године већ достигао „историјску вредност“ од 483 милијарде динара, те да се рупе у буџету могу попунити само новим задуживањем.

Овакав буџет указује да следеће године можемо очекивати тешку финансијску кризу“, рекао је Алексић.

Потпредседник Народне странке је рекао да Влада Србије истовремено „подстиче увоз и убија домаћу производњу“, и додао да се наставља подршка увозничком лобију.

„Нико ко води рачуна о грађанима не би усред кризе и епидемије издвојио 29 милијарди динара за национални стадион. Истовремено, половина запослених у Србији прима плату до 390 евра, а 75 одсто запослених прима зараду која је испод репубилчког просека од 500 евра. Власт ужива док држава гори, као у изреци ’село гори, а баба се чешља’“, навео је Алексић.  

Алексић је додао да је додатно смањен и већ мали и недовољан буџет за пољопривреду, и подсетио да од пољопривреде у Србији живи милион и по људи, који су препуштени сами себи.

Потпредседник Народне странке је навео да ће пажљиво пратити коме ће бити поверен посао онлајн фискализације, а који ће бити вредан између 25 или 30 милијарди динара.

"Да ли ће то можда бити ’Асеко’, фирмa у којој је радио брат премијерке Ане Брнабић, или ће можда бити ’Комтрејд’ Веселина Јевросимовића или ће можда бити Ненад Ковач, звани Неша Роминг? То су фирме које могу бити актери у овом послу. И треба пропратити да видимо да ли ће тај тендер, читава та процедура бити спроведена како треба", рекао је Алексић.

Председник Одбора Народне за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић рекао је да буџетске субвенције за онлајн фискализацију износе три милијарде динара, што значи да ће више од 90 одсто средстава за увођење нове опреме пасти на плећа власника малих и средњих предузећа, јер сваки комплет кошта између 1.000 евра и 1.200 евра.

Ковачевић је навео да ће држава за изградњу надстрешнице на пијаци Каленић у центру Београда издвојити 12 милиона евра у наредне две, што значи да ће надстрешница коштати 4.000 евра по квадратном метру, пошто је површина пијаце 3.000 квадратних метара.

„Са друге стране, када власт расипнички продаје нашу дедовину, онда то цени 175 евра по квадратном метру, као када је продат Сава центар, а за постављање стреха плаћамо 4.000 евра по квадратном метру“, рекао је Ковачевић.

„Председник Србије Александар Вучић рекао је да квадратни метар нове ковид болнице у Батајници кошта 1.170 евра, што значи да смо за новац од надстрешнице на Каленићу могли да изградимо 10.300 квадратних метара болничког простора са 570 болничких места“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је указао и на „јарболизацију“ Србије, односно изградњу јарбола, прво у Београду, за шта је у буџету ове године издвојено пет милиона динара, највероватније за пројектну документацију, и упитао „која то пројектна документација може да кошта пет милиона динара“.

„Из буџета је за 2021. годину издвојено је 322 милиона динара  за пројекат ’јарболизације’ Србије – то је 2.400 квадратних метара новог болничког простора са 134 нове болничке постеље, и то по рачуници председника Вучића“, закључио је Ковачевић.