Народна странка

Алексић: Власт брани Веселиновића и Радоичића са истим жаром као што је бранила Беливука

Алексић: Власт брани Веселиновића и Радоичића са истим жаром као што је бранила Беливука

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да посланици СНС-а са истим жаром бране Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, који су на „црној листи америчких санкција и осумњичени су за озбиљан криминал“, као што су пре неколико година бранили Вељка Беливука.

„Кажу да су Веселиновић и Радоичић Срби са Косова и Метохије, па се зато ваљда боре за националне интересе и нису криминалци. Веселиновић живи у Новом Саду и у Београду, а криминал нема везе са местом пребивалишта. Ако се бавите криминалом, онда сте криминалац“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је додао да Веселиновић и Радоичић „и те како имају везе са СНС-ом“, и нису ни први ни последњи који су послужили режиму, а потом „пуштени низ воду“.

Шеф посланичке групе Народне странке је навео да су чињенице које је изнео посланик те странке Борислав Новаковић о додељивању послова који се плаћају из буџета фирмама Веселиновића и Радоичића изазвале „хистерију посланика СНС-а“.

„Власт највише боли суочавање са истином и када их суочите са аргументима и не могу да одговоре, они крену са лажима и увредама“, рекао је Алкесић.

Алексић је навео да је јуче у скупштини током расправе о ребалансу буџета изнео чињенице о висини плата и пензија, када је показао чек пензионерке из Врњачке Бање која прима пензију од 11.390 динара.

„Нема ниједне мере против инфлације, а власт води ’шибицарску’ економску политику тако што узима огроман новац од народа кроз повећање цена, а онда уделе младима и пензионерима неку милостињу да би то изгледало да народу дају нешто за џабе да би грађани после гласали за СНС“, рекао је Алексић.
 
Алексић је додао да власт предлаже инфлаторни буџет и хвали се да су повећани приходи, али не каже да су повећани због веће наплате пореза јер је све поскупело, па је и износ пореза већи.

„Србија срља у дужничко ропство и данас сваки грађанин Србије дугује 5.100 евра, а 2012. године је тај дуг износио 2.100 евра, јер се власт у последњих десет година задужила за 15 милијарди евра, а министар финансија Синиша Мали о томе не говори. Не говоре ни о коруптивним пројектима и колико се плаћају путеви и колико се новца извлачи из буџета“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је ЕПС уништен и Србија зато мора да увози струју, а ребалансом је предвиђено повећање од 113 одсто за увоз енергената, и доддао да је Фискални савет рекао да је ЕПС у таквој кризи због нестручног руковођења.  

„Од 2000. године до 2011. године бруто друштвени производ је порастао за 72 одсто, а од 2012. године до 2022. године, односно од када је СНС на власти, порастао је 28 одсто. То су подаци Светске банке, чињенице. Они после десет година владавине окривљују бившу власт. Није бивша власт крива за невиђену корупцију, поскупљења и хаос у енергетском систему“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да посланици владајуће већине не могу да се суоче са аргументима и чињеницама које износе посланици Народне странке, па зато траже начин како да их спрече да говоре.

„То чине тако што нас вређају и забраном да говоримо, а довели су у скупштину и министра Александра Мартиновића као неког ко има парламентарно искуство, јер је очигледно да посланичка група СНС-а није на нивоу задатка који се од ње очекује“, рекао је Алексић.

„Ми јавно износимо чињенице о стању у буџету, животном стандарду грађана и о томе на који начин власт обмањује грађане разним манупилативним подацима, што Мали чини већ два дана. Посегнули су и за увредама најгоре врсте, које се не чују у директном преносу“, додао је Алексић.

Алексић је навео да се скупштинска сала, док говоре посланици Народне странке, претвара у арену у којој посланици већине непрекидно галаме, псују и вређају, и додао да је шеф посланичке групе Миленко Јованов јуче „брутално вређао“ посланика Народне странке Стефана Јовановића.