Народна странка

Алексић: Тачка на Рио Тинто је укидање просторног плана, сви да се уједине око тог захтева

Алексић: Тачка на Рио Тинто је укидање просторног плана, сви да се уједине око тог захтева

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је пројекат рудника литијума компаније Рио Тинто код Лознице могуће зауставити стављањем ван снаге незаконитог Просторног плана посебне намене за подручје Јадра и да је то захтев око којег би требало да се уједине грађани, политичке странке и организације.

„Позивам све да се ујединимо око тог захтева који ставља тачку на пројекат ’Јадар’, а тужилаштво да испита зашто је и под којим околностима донет тај противзаконит акт. Показало се да народ може да победи, и сада је све у рукама народа, који ће подржати овај захтев. Рио Тинто је највећа опасност која се надвила над Србијом и то је само почетак претварања Србије у рударско окно“, рекао је Алексић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Алексић је истакао да би будућа власт требало да донесе закон о мораторијуму на истраживање, експлоатацију и прераду литијума, и додао да по питању ископавања литијума и заштити животне средине не сме бити подела, јер је реч о опстанку Србије.

„Протести су означили почетак пада председника Србије Александра Вучића и његовог режима, који се понашају као лобисти Рио Тина. Вучић нема одговор на јединство народа који га не подржава, а то је већина. Решење проблема је да Вучић више не буде на власти, што ћемо постићи јединством и договором, као и постављањем јасних захтева“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су дозволе за истраживање руда издате за 40 локација и да се не сме дозволити да Србија буде претворена у рударску колонију.

„Рио Тинто је питање свих питања, и остале теме више не допиру до људи. Власт је имала десет година да се бави другим темама и за то време су распродали ПКБ, аеродром, борски рудник, злато, бакар… Све распродају и понашају се као наркоман у кризи који је спреман на све зарад још једне дозе дроге, а њихова дрога је власт“, рекао је Алексић.

Упитан о референдуму о Рио Тинту, Алексић је одговорио да „народ то не сме да дозволи“.  

„Народна странка је апсолутно против ископавања литијума“, рекао је Алексић.