Народна странка

Алексић: РЕМ свесно крши законе и дозвољава емитовање лажи и промовисање насиља

Алексић: РЕМ свесно крши законе и дозвољава емитовање лажи и промовисање насиља

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) „свесно крши законе“ јер је прихватило да буде „саучесник режима“ који преко телевизија са националном фреквенцијом обликује јавно мњење без икакве контроле РЕМ-а, чија је то законска обавеза и чији запослених примају огромне плате, а не раде свој посао.

„Не радите свој посао. Пинк је емитовао спот после којег је убијен опозициони лидер Оливер Ивановић. Од вашег необављања посла зависе животи грађана. Ивановић није једини који је таргетиран, о опозиционим лидерима су снимани филмови без права на одговор и деманти“, рекао је Алексић представницима РЕМ-а на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, на којoј се расправљало о Финансијском плану РЕМ-а за 2023. годину.

„Националне фреквенције су недавно добили исти они који су кршили закон и елаборат и који емитују лажи и промовишу туче, насиље, псовке и претње, а нико од њих није санкционисан. Шта сте предузели по том питању, како сте то решили, или је изнад закона грљење Жељка Митровића и Миломира Марића са председницом Савета РЕМ-а Оливером Зекић? Од вас се тражи да радите по законима, а не да доносите одлуке на основу нечијег загрљаја и пријатељства“, упитао је Алексић.

Алексић је упитао и „да ли је и зашто није“ санкционисана било која телевизија са националном фреквенцијом зато што се није придржавала елабората за доделу националне фреквенције, медијских закона и етике.

„Имате савет у којем седе људи са веома великим платама. Шта тај савет ради за своју плату? То је тело које се бира да би се бавило контролом и начином рада независних регулаторних тела или они служе само да примају високе плате. Доћи ће тренутак када ће институције почети да раде“, рекао је Алексић.

„Кажете да је све у реду, супер, власт је задовољна и сада тражите буџет да наставите да радите оно што сте и до сада радили. Размислите озбиљно да ли је плата коју примате важнија од онога шта се ради у држави и друштву“, додао је Алексић.  

Алексић је навео да се одлучује о буџету РЕМ-а, а све што РЕМ ради је „дискутабилно пре свега у погледу поштовања закона и понашања Оливере Зекић“, и додао да је предвиђени буџет неприхватљив.  

„Ми би требало да дамо сагласност за финансијска средства и план прихода и расхода независног регулаторног тела, а то је тело које би требало да буде независно од власти и политичких притисака и у којем су људи плаћени за професионалан рад у складу са стручном и моралном етиком и у складу са законом, а ја не могу да се сложим да ви тако радите“, рекао је Алексић.

Алексић је додао нема слободног и демократског друштва без слободних медија и благовременог  и истинитог информисања.

„Шта се дешава са вишком прихода које РЕМ уплаћује у буџет Србије? Постоје велике разлике – 2015. године сте уплатили у буџет 120 милиона динара, 2016. године 184 милиона, а онда креће пад, па сте 2017. године уплатили свега 17 милиона, 2018. године 53 милиона, 2019. године 23 милиона, а 2020. године 28 милиона и 2021. године 58 милиона динара“, рекао је Алексић.

Алексић је упитао зашто РЕМ уплаћује мање новца у буџет ако су му приходи повећани.

„Да ли они који учествују највише у обиму прихода РЕМ-а, а то је телевизијска накнада са 77 одсто прихода од електронских медија, да ли, дакле, Пинк, телевизије Прва, Б92 и Хепи плаћају своје обавезе или постоји други разлог за оволике осцилације новца који се уплаћује у буџет“, закључио је Алексић.