Народна странка

Алексић: Само промена власти гарантује да Рио Тинто неће тровати Србију

Алексић: Само промена власти гарантује да Рио Тинто неће тровати Србију

Потпредседник Народне странке и трећи на листи Уједињени за победу Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да само промена власти на изборима 3. априла гарантује да неће бити „тровања земље“, рудника литијума компаније Рио Тинто и да се Србија „неће развијати као рударско окно“.

„Држава не сме да продаје своје грађане и нема тог профита којим се могу платити здравље и животи грађана. Позивам грађане да не наседају на превару власти да је пројекат Рио Тинта завршен, јер та компанија купује земљу код Лознице и њене активности ће се наставити и после избора 3. априла ако СНС остане на власти“, рекао је Алексић Радио-телевизији Србије.

Алексић је истакао да би Рио Тинто за десет година рада рудника литијума остварио профит од четири милијарде долара, док би Србија од рудне ренте добила тек између 60 и 100 милиона долара.

„Министар финансија Синиша Мали је само софтвер за обрачун плата платио 60 милиона евра. То је политика СНС-а – да за 10 година рада рудника литијума и тровања Јадра и целе западне Србије држава добије колико и за један компјутерски програм“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да приход од пољопривреде на тој територији на којој је предвиђен рудник литијума износи 80 милиона евра годишње, док власт „нуди  10 десет милиона евра кроз рудну ренту и запошљавање радника у руднику“.

„То је суманута политика и ово је тренутак у којем се боримо за опстанак Србије да сачувамо земљу. Избори 3. априла су прилика да сачувамо наша богатства и да буде многоструко боље него да режим Србију претвори у рударско окно“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је широм Србије предвиђено „више од 70 локација за руднике“ и да се то мора спречити.

„Власт СНС-а је за последњих десет година уништила пољопривреду и сада намерава да пољопривреду замени запошљавањем људи у рудницима. Нећемо да наша деца раде у рудницима“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да „не постоји пример државе у свету која се обогатила од рударства“.

„Да је то могуће, онда би најбогатије биле државе у Африци. Не постоји ни ’зелено рударство’ и не постоји никаква економска рачуница за развој рударства. Удео рударства у бруто друштвеном производу развијених држава је 0,1 посто, у Србији је око три одсто, а у најнеразвијенијим државама света између 13 одсто и 20 одсто“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је Народна странка донела Декларацију о мораторијуму на ископавање литијума и да „не постоје услови под којима би гласао за експлоатацију литијума“.

Потпредседник Народне странке је навео да су резултати десетогодишње владавине СНС-а 500.000 људи који су отишли из Србије, повећање јавног дуга са 15 милијарди евра на 31 милијарду евра, продаја ПКБ-а и 17.000 хектара земљишта у Београду за свега 100 милиона евра и истовремено „испумпавање 500 милиона евра из Телекома“.

„Резултат је и највећа плантажа марихуане у Европи. Председник Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић су јавно бранили Предрага Колувију, оптуженог за организовање највеће плантаже марихуане у Европи. Резултати су и клан Вељка Беливука који је млео људе, рушење у Савамали. Нека са тим резултатима изађу пред грађане, а за те и такве резултате ће сигурно одговарати када се успоставе институције“, закључио је Алексић.