Народна странка

Алексић: Држава да укине акцизе на дизел за пољопривреднике

Алексић: Држава да укине акцизе на дизел за пољопривреднике

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би држава због повећаних трошкова пољопривредне производње требало да укине акцизе на дизел гориво за пољопривреднике и да је „потпуно невероватно да то до сада није учинила“.

„Све државе у окружењу су ослободиле пољопривредне произвођаче акциза како би били конкурентни на европском тржишту, што у Србији није случај. Акцизе у Србији данас износе 51,3 одсто од укупне цене горива, што значи да држави у буџет од акциза одлази око 90 динара по литру дизела“, рекао је Алексић за Newsmax Adria.  

Алексић је додао да је неопходна и хитна интервенција државе и помоћ пољопривредницима у набавци вештачког ђубрива.

„Ако има иоле памети код људи на власти, они би хитно морали да дају субвенције по хектару за набавку вештачког ђубрива због поскупљења од 300 одсто, и то на основу биљне структуре регистрованих пољопривредних газдинстава“, рекао је Алексић.

Алексић, чије се газдинство у Трстенику бави производњом јабука, парадајза и салате у пластеницима, као и целера на отвореном, истакао је да подржава протесте пољопривредника и да ће им се и сам придружити као пољопривредник.

Потпредседник Народне странке је навео да у државама ЕУ „у просеку 30 одсто буџета одлази за пољопривреду, а у Србији испод пет одсто“.

„Како један наш произвођач млека, пшенице или јабука може бити конкурентан било ком произвођачу из ЕУ, где државе озбиљно и стратешки улажу у производњу хране? Никако“, закључио је Алексић.