Народна странка

Алексић затражио хитну седницу парламента поводом катастрофалног изливања амонијака у Пироту

Алексић затражио хитну седницу парламента поводом катастрофалног изливања амонијака у Пироту

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић позвао је председника Скупштине Србије Владимира Орлића да већ данас сазове ванредну седницу парламента поводом великог еколошког акцидента у Пироту, где се излила огромна количина амонијака из воза који је склизнуо са пруге.

„У Пироту у овом тренутку и даље цури амонијак, водовод у Нишу је затворен, људи падају мртви. Шта је важније од тога? Мора да се закаже хитна седница на коју ће доћи министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и председница владе Ана Брнабић и да информишу посланике“, рекао је Алексић на седници парламента.

„Морају бити одржане и седнице надлежних одбора и да видимо ко би шта требало да ради. Или ћете да се правите луди, а ситуација није под контролом. Позивам вас да се хитно реагује, јер је ствар озбиљна и угрожени су животи људи и питање је како ће се све завршити“, додао је Алексић.

Алексић је навео да би Весић требало да објасни како је исклизнуо вагон на прузи чију је реконструкцију уложено 250 милиона, а да Ирена Вујовић „мора да каже шта ради“.

„Да ли да се правимо луди док се људи боре за своје животе? Вода је загађена. Има ли нешто прече од тога? Да ли је важније да у скупштини читамо пресуде и да дајемо РТС-у 900 милиона динара“, упитао је Алексић.

„Распало се све чега сте се дотакли и не верујемо ни у шта што кажете“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је се возови на деоници на којој је склизнуо вагон са амонијаком крећу пет километара на сат и да је било питање тренутка када ће испасти из шина.

Посланик Народне странке Ђорђе Станковић затражио је хитно обустављање транспорта железницом опасних материја кроз Ниш и кроз цео југ Србије.

„Пруга у Нишу пролази кроз парк Чаир, у којем се играју деца, и последице излетања воза са опасним материјама из шина би биле катастрофалне“, рекао је Станковић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић затражила је да буде утврђена одговорност за инцидент у Пироту.

„То није несрећни случај, Србија је цела отрована, а за министре постављате неписмене људе. Ирена Вујовић нема појма о чему је реч. Годишње у Србији умре 12.000 људи од последица загађења“, рекла је Ивана Парлић.

„Прошле недеље требало је прогласити ванредну ситуацију због загађења ваздуха у Србији, пошто је две трећине грађана наше земље удисало опасан ваздух на нивоу гасне коморе, и то у Ваљеву, Ужицу, Београду, Нишу, Зајечару и Пироту. Вас не занима здравље грађана, него профит страних компанија и корупција, и зато РТС о томе не извештава“, додала је Ивана Парлић.