Народна странка

Алексић: „Немачко-француски“ план поставља темељ за стварање Велике Албаније

Алексић: „Немачко-француски“ план поставља темељ за стварање Велике Албаније

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би прихватање „немачко-француског“ предлога за Косово и Метохију, по којем би Приштина могла да постане чланица УН, значи постављање темеља за стварање Велике Албаније, јер не постоји међународни механизам за спречавање уједињења две чланице УН.

„Велика Албанија била би извор велике нестабилности и нове агресије на Балкану. Ако се то дозволи, не да нисмо решили проблем, него смо направили много већи проблем од оног који имамо данас“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је навео да ће данашња седница Скупштине Србије бити бесмислена ако не буде усвојен закључак и донета платформа о државној политици у преговорима о Косову и Метохији, а председник Србије Александар Вучић на седницу долази „без икаквог плана и платформе“, па ће „кључна поента бити колико је Вучић издржао да не изађе из скупштинске сале“.

„Вучић је најављивао представљање европског плана, а онда је рекао да ће представити извештај о раду Канцеларије за Косово. Каква је то седница без плана, зашто он долази на седницу, да нас прави будалама“, упитао је Алексић.

Алексић је истакао да није уцењена Србија, већ лично Вучић, који је „највећа претња држави Србији“.

„Народна странка предложила резолуцију против признавања самопроглашеног ’Косова’ и његовог уласка у УН. „Свака странка у парламенту је против признавања. Ако је тако, онда хајде да усвојимо резолуцију“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је суштина европског предлога да Приштина постане чланица УН, а тиме постаје и држава.

„О статусу Косова може да се расправља само у Савету безбедности УН, не могу о томе да одлучују чланице квинте, па оне су све признале Косово. С ким преговараш, Вучићу“, упитао је Алексић.

„У овом тренутку требало би ићи ка онима који не признају независност самопроглашеног ’Косова’, који седе у Савету безбедности УН, а не да преговараш са неким ко жели да ти отме Косово и Метохију“, додао је Алексић.

Алексић је рекао да Вучићеви бирачи „полако схватају“ да их је Вучић годинама варао.

„Вучић за европски предлог у овом тренутку не може да добије већину у парламенту, јер он подразумева улазак самопроглашеног ’Косова’ у УН“, рекао је Алексић, и додао да није истинита теза да Србија то не може да спречи, јер постоје државе које имају право вета у Савету безбедности УН и које би то спречиле.

Алексић је истакао да се Народна странка залаже за конструктивни дијалог без признавања, и да би дијалогом могао да буде олакшан живот људима на Косову и Метохији.

„Очекујем да ће опозиција данас да изведе Вучића на чистац“, рекао је Алексић.