Народна странка

Алексић: Лустрација, одузимање нелегално стечене имовине, нулта толеранција на корупцију

Алексић: Лустрација, одузимање нелегално стечене имовине, нулта толеранција на корупцију

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је у интервјуу за дневни лист „Нова“ да опозиција улази у потпуно неравноправну изборну трку и да то чине свесно јер је, како истиче, ситуација у земљи алармантна. Он је напоменуо да је власт свесна да губи моћ и да не жели то да призна, већ се игра са државом и људима.

Коментаришући, увод у кампању, који је, између осталог, обележен „увозом гласова“ и издвајањем државног новца за младе и пензионере, што су многи окарактерисали као подмићивање бирача пред изборе, Алексић је рекао да је то само један од начина одбране власти Александра Вучића.

- Очекујем да ће он 3. априла увече, као што је то урадио и за референдум, да изађе и саопшти резултате који одговарају СНС. Диктаторски режими, попут овог, углавном падају на улици. Ја то не желим и верујем да нико од мојих колега не жели да руши власт на улици. Жеља нам је да они часно и поштено признају поразу, али имајући у виду ментални склоп човека који је на власт, нисам сигуран да он има способност да призна пораз.

Шта је предуслов за поду опозиције на предстојећим изборима и колико је заиста реално да угрозите СНС?

Потпуно сам сигуран да ништа неће бити исто од 3. априла. У Србији ће се ствари дефинитивно променити, а у коликом обиму и да ли ћемо успети да победимо Вучића – у највећој мери ће зависти од грађана и њихове спремности да, заједно са опозицијом, сруше ову штеточинску власт. Мислим да је кључ победе у њиховим рукама.

А на основу чега базирате оптимизам, уколико имамо у виду да су истраживања јавног мњења показала да напредњаци и даље имају око 50 одсто подршке?

Дубоко сам уверен да је већина истраживања део предизборне кампање режима. Верујем да ниједно, било да је реч о телефонском или теренском истраживању, не може да ослика незадовољство грађана и реалну слику ствари. Истраживања углавном покажу оно што наручилац жели. Једино власт има новца да плаћа редовна истраживања. С друге стране, опозиција то не може. Наша истраживања су рађена само за председничке кандидате. Лично се, уместо истраживања, радије ослањам на оно што чујем од самих грађана, путујући по Србији, од Суботице до Врања, од Неготина до Лознице. И могу вам рећи да нико од њих није задовољан тиме како данас изгледа Србија и како је воде они који су на власти.

Шта ће се десити те изборне вечери, уколико ви будете знали да су резултати лажирани, упркос вашој контроли?

Уколико се то покаже, ми ћемо сасвим сигурно искористити сва правна средства која су нам на располагању – од физичког увида у материјал па до поновног пребројавања гласова. Ако се догоди велика крађа, за коју верујем да ће бити највећа у Београду и уколико не будемо у могућности да правним путем одбранимо наш резултат, ми морамо бити спремни да те гласове бранимо и на улици. Али то није ништа ново – диктаторски режими, попут овог који персонификује Александар Вучић, углавном падају на улици. Ја то не желим, верујем да нико од мојих колега не жели да руши власт на улици. Жеља нам је да они часно и поштено признају пораз, али имајући у виду ментални склоп човека који је на власти, нисам сигуран да он има способност да призна пораз.

Вучић би вас сад подсетио да је он умео да призна пораз, да је губио са малом разликом у трци за градоначелника Београда од Ненада Богдановића и да је ипак признао пораз и први честитао. Исто тако је било и након трке са Ђиласом.

Ту заборавља само једну „малу“ ствар – он је те изборе губио као опозиција. Сад треба да изгуби изборе као власт. А после губитка избора као власт њега чека одговорност за све ово што је радио до сада. Он је најодговорнија особа за све што се дешавало у Србији.

Кад можемо очекивати дефинитивну изборну листу ваше коалиције? Које место ћете ви заузимати?

Ми ћемо до 15. фебруара имати формирану листу, с обзиром да се тада расписују избори. Наредног дана већ почињемо са изборим радњама, прикупљањем потписа за листу и слично. Што се мене лично тиче, бићу на првом месту на листи испред Народне странке, као чланице коалиције. То ће бити друго или треће место на самој листи, у зависности од тога да ли ће господин Лутовац одлучити да ли ће да буде кандидат за посланика. Уколико он, као лидер Демократске странке, одлучи да буде посланик, он ће бити  други, а ја ћу бити трећи, а ако не, онда ћу бити на другом месту, иза Маринике Тепић. Било како било, тај тим, нас троје ћемо у највећој мери предводити кампању наше парламентарне листе.

О вама се говорило као потенцијалном кандидату за председника и то је јавно потврдио председник ваше странке Вук Јеремић. Да ли вам је жао што нисте кандидат и замерате ли што нисте добили ту прилику?

Није ми жао што нисам кандидат и нарочито ми неће бити жао ако успемо да остваримо наш циљ. Ја своју борбу водим годинама против овог режима без икаквих калкулација и водићу и даље, без обзира на ком се положају налазио. Тако ће бити све док овај режим и ови људи који уништавају Србију не буду смењени. То да ли ћу бити кандидат за неку функцију је мање битно.

Колико је та победа угрожена и како медијска кампања утиче на људе из ваших крајева? Да ли они мисле да сте ви коалиција из „круга двојке“, да хоћете да уништите споменик Стефану Немањи, да немате програм…

Нажалост, људи причају о томе и то јесте тема. Њихова перцепција тога зависи од тога како је ко претходно мишљење имао. Хоћу да кажем да то не утиче на онај део грађана Србије који не подржавају власт и којима је јасно шта се дешава око њих. Они се тиме не обраћају својим бирачима, већ људима које ми желимо да изведемо на ове изборе, међутим, та негативна кампања, која ће постајати све бруталнија, ипак не утиче на људе да остану код куће. Ја верујем у грађане Србије и мислим да су постали свесни да нема више риче коју им ови на власти нису испричали, ни лажи коју нису изрекли о свима нама који се боримо против њих годинама.

Политички противници вам замерају да само желите да рушите и уништавате, те да немате ништа друго да понудите грађанима. Па, шта им нудите?

То је само један од спинова које они користе. Њихова прича да ми немамо програм је ноторна лаж, јер не постоји ниједна политичка странка у Србији која нема свој програм, сви наши програми су транспарентни. Они се боје привођења правди, а то ће бити један од задатака наше коалиције – праведна Србија. То подразумева лустрацију одузимање нелегално стечене имовине, и нулту толеранцију када је реч о корупцији. Ми желимо земљу у којој ће заживети економски патриотизам и где ће у фокусу бити пољопривредници и домаћи предузетници. Ми хоћемо Србију која неће бити колонија и у којој ће се наше реке, шуме и ваздух чувати, као и наше злато, бакар и наш литијум. Програм, који ћемо ми представити у кампањи, тиче се социјалне политике, животног стандарда, понудићемо решења за привреду, пољопривреду…

И сами сте пољопривредник. Како мислите да ће се тренутни проблеми, нарочито они који се тичу цене горива, да се одразе на њих? Како бисте решили овај проблем?

Пољопривреда је доживела трагедију у последњих десет година и потпуно је разорена. Ово што се данас дешава са ценом вештачког ђубрива и горива показује потпуни немар државе и одсуство жеље да се помогне пољопривреди и пољопривредницима Србије. Оно што бих ја прво урадио било би моментално укидање акцизе на дизел гориво за пољопривреду. То је елементарна ствар. Друга ствар, држава мора да интервенише и обезбеди довољне количине вештачког ђубрива по субвенционисаним ценама. То раде све државе у Европи. А ако постоје поремећаји на тржишту, из одређених разлога, озбиљне државе, којима је приоритет производња хране, морају да интервенишу. Цена сировина мора да буде прихватљива за наше пољопривреднике да би могли да буду конкурентни својим колегама из Европе. Ову власт то не занима и њима су пољопривредници добри само кад је требало позвати их да гласају. Ми сматрамо да је потребна интензивна подршка државе пољопривредницима и за то ћемо се залагати. То је једини начин да се надомести све што је изгубљено у протеклим годинама у смислу њихове конкурентности. Циљ се да пољопривредници остају на својим имањима, да подижу нове засаде, уместо што крче постојеће, да подижу нове фарме, уместо што их гасе и да искористимо све ресурсе који су нам на располагању.

Како тумачите нове информације и вест да је Вељко Беливук признао тужиоцу да је учествовао у рушењу у Савамали?

Више бих волео да сам чуо ко је њима дао налог и ко их је послао тамо. Што се тиче Звонка Веселиновића и Александра Станковића, које је поменуо Беливук као спроводиоце онога што се десило у Савамали – један је мртав, а други је пуштен низ воду, имајући у виду да је на црној листи САД. Не мислим да је Беливук открио нешто епохално, ми већ годинама говоримо да је његова екипа учествовала у рушењу објеката у Херцеговачкој, а он је само потврдио оно што смо ми говорили. Не бих улазио у то да ли је све ово тактика његовог правног тима или не, али сам сигуран да ће се, по паду ове власти, сазнати све о Савамали, али и о Јовањици, Крушику, Телекому и свим другим аферама овог режима.

 

Интервју приредио Војислав Милованчевић