Народна странка

Алексић за „Нова“: Нема договора напола, на изборе у једној колони

Алексић за „Нова“: Нема договора напола, на изборе у једној колони

Нема договора напола, или опозиција иде јединствено на свим нивоима или не иде. Верујем да ће кључне опозиционе странке то схватити и да ће бити постигнут договор пре свега између Народне странке, ССП-а и ДС-а, и да ће се већина придружити том блоку. Остали нека после тога сами одлуче како ће наступити на изборима, каже за лист „Нова“ Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, одговарајући на наводе Небојше Зеленовића да није реално да опозиција има једну изборну листу на београдским и парламентарним изборима, али да је могуће договорити се о заједничком председничком кандидату.

Народна странка изаћи ће на локалне изборе у Неготину. Да ли то значи да сте у овом тренутку ближи одлуци да изађете на парламентарне, београдске и председничке изборе у априлу него бојкоту?

У овом тренутку нисмо ближи одлуци о изласку на изборе, а учествоваћемо на локалним изборима у Неготину управо да бисмо током тог изборног процеса, који је последњи до избора најављених за пролеће 2022. године, могли да видимо шта се дешава на терену током кампање и да ли постоје помаци у изборним усовима, што ће бити важан елемент приликом одлучивања да ли ћемо учествовати на пролећним изборима.   

Да ли представници Народне странку воде разговоре са другим делом опозиције - ССП Драгана Ђиласа, ДС, ПзП...?

Народна странка је последњих годину и по дана апсолутно посвећена теренском раду на јачању страначке инфраструктуре, формирању нових одбора, делегирању и обуци нових људи који ће чувати кутије са гласовима, али поред тога смо и у редовној комуникацији са кључним опозиционим странкама које су бојкотовале прошлогодишње лажне изборе.

Постоји ли могућност (уколико будете излазили на изборе) да се нађете на истој листи за парламентарне и београдске са ССП, ДС, ПСГ и ПзП? Када сте последњи пут о томе разговарали?

Народна странка сматра да је крајњи моменат да покажемо одговорност и озбиљност и да се кључне опозиционе странке договоре око заједничког наступа. Сматрамо да би требало да имамо једног председничког кандидата, заједнички наступ на парламентарним изборима и јединствену опозициону листу за београдске изборе. То од нас очекују грађани Србије и тиме бисмо показали да имамо неопходну енергију која ће подићи опозиционо бирачко тело да изађе на изборе и гласа за једну колону. Свако друго решење ће дати слабији резултат. Србија се не може поредити са другим државама у региону када је реч о више колона. Они који помишљају на излазак у више колона као у Црној Гори, требало би да имају у виду чињеницу да је то неупоредиво, јер су у Србији најављени истовремено председнички, парламентарни и градски избори у Београду, што није био случај Црној Гори, где су одржани само парламентарни избори. О тим питањима, као и о другим темама, стално разговарамо са опозиционим странкама и организацијама које су бојкотовале изборе, али о томе не обавештавамо јавност. Када дође време, бићете благовремено информисани о свему.

Небојша Зеленовић искључио је могућност да опозиција изађе у једној колони на изборе, али је навео да је могуће договорити се око заједничког кандидата за председника. Колико је у овом тренутку реално да опозиција има заједничког председничког кандидата?

Нема договора напола, или опозиција иде јединствено на свим нивоима или не иде. Верујем да ће кључне опозиционе странке то схватити и да ће бити постигнут договор пре свега између Народне странке, ССП-а и ДС-а, и да ће се већина придружити том блоку, а остали нека после тога сами одлуче како ће наступити на изборима. Кључан је договор између ове три странке.

Драган Ђилас је изјавио да неће бити сарадње са делом опозиције који прихвати учешће у РИК и надзорном телу за медије, што су предложили европарламентарци у оквиру међустраначког дијалога. Какав је ваш став о томе?

Већ смо јасно рекли да за Народну странку понуђени документ европских парламентараца није прихватљив у понуђеном облику, тако да нема речи ни о делегирању људи у поменута тела, јер је то пука форма без суштине.

На који начин ће опозиција контролисати изборни процес, уколико не учествује у надзорним телима?

Опозиција ће свакако самом предајом листе имати представнике у проширеном саставу РИК-а, општинских и градских изборних комисија, као и на свим бирачким местима широм Србије. Ако будемо имали обучене људе, та контрола ће бити много важнија од било каквог понуђеног учешћа у телима наведеним у документу европских парламентараца.

Ко би могао да буде председнички кандидат?

Србија има много кандидата који су способнији, паметнији и бољи од Александра Вучића. Реч је о томе да ли ће неко од њих хтети да уђе у политичку арену и својим личним доприносом покрене промене у Србији. Постоји неколико кандидата о којима и са којима разговарамо. Када будемо дефинисали договор о наступу на изборима, тада ћемо објавити и име кандидата. Важно је да кандидат буде прихватљив народу, а не само странкама, медијима и друштвеним мрежама.

Спекулише се да би из Народне странке за председника државе могао да се кандидује Здравко Понош. Да ли је то тачно?

Народна странка има неколико људи који би могли да буду кандидати за председника Србије, али о томе још нисмо разговарали, јер, као што сам рекао, наш циљ је да имамо заједничког кандидата, а онда се неће питати само Народна странка, али ћемо бити спремни и да понудимо кандидата ако се то од нас буде тражило. Народну странку чине остварени људи којима политика није једино занимање и који су спремни да се ставе на располагање свом народу. Политика би требало да подразумева да служите народу и држави, а не да испуњавате своје личне амбиције и да буде средство за богаћење, бахаћење, скупе џипове, апартмане и виле на егзотичним дестинацијама, што обилато упражњавају представници садашње власти док се истовремено бусају у груди да су велике патриоте и да раде у интересу државе и народа.

Да ли бисте ви изашли на црту Вучићу?

Вучић није Србија нити било какво божанство, како је он то умислио, па да се ми боримо  само против њега. Ми се боримо за слободну и демократски уређену Србију, а увек сам спреман за било какав вид политичке борбе против Вучића. Ушао сам у политику искрено и свим срцем да бих променио стање у Србији која се распада под Вучићевим режимом. Не постоји ништа што не бих урадио да стигнем до тог циља, а режим не може ни да ме уплаши, ни да ме уцени, нити да ме поткупи на било који начин да одустанем од борбе за Србију и за будућност нашег народа и наше деце.

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор власнику „Јовањице“ Предрагу Колувији и пустио га из затвора, уз обавезу да не напушта своје боравиште и да носи наногицу. Како то тумачите?

Очигледно је да је Колувија пуштен из затвора да не би проговорио о својим везама са врхом режима и СНС-а. Обећали су му да ће га пустити из затвора ако буде ћутао, а сада вероватно није далеко ни дан у којем ће му скинути и наногицу. Пуштање Колувије из затвора је јасан доказ да се правосудни систем потпуно распао и да је под потпуном контролом групе криминалаца на власти.

 

Интервју припремила Наташа Латковић