Народна странка

Алексић: Увести порез на екстрапрофит онима који су стекли велику имовину у последњих 10 година

Алексић: Увести порез на екстрапрофит онима који су стекли велику имовину у последњих 10 година

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би требало увести додатни порез онима који су стекли бројне некретнине и имовину у последњих 10 или 15 година, а не онима који су некретнине наследили.

„Додатни порез би требало увести људима попут министра финансија Синише Малог, који имају апартмане на Копаонику, виле и куће на Дедињу, Сењаку, попут власника ’Миленијум тима’ који имају јахте и бродове у Ровињу, попут Остоје Мијајловића који има виле у Истри, виле на Сани бичу у Грчкој…“, рекао је Алексић на седници скупштине Србије на којој се расправља о буџету.

„Да ли су посланици СНС-а свесни кога штите? Да ли сте свесни колико је њих постало богатије за хотеле, виле и аутомобиле вредне стотине хиљада евра? Ми тражимо да они буду опорезовани, а не грађани Србије, јер су ти тајкуни обогатили захваљујући политичкој моћи и пију вина од 10.000 евра за флашу, као ваш шеф партије Александар Вучић“, додао је Алексић.

Посланик Народне странке Ђорђе Станковић рекао је да би требало повећати порез на имовину власницима четири и више стана како би млади лакше стекли свој први стан.

„Немогуће је купити стан, јер су просечне плате између 500 и 700 евра, а квадратни метар у Нишу кошта више од 2.500 евра, у Београду више од 5.000 евра, што значи да су цене станова у Србији исте као у Немачкој или Шпанији, где су плате неколико пута веће. Богати људи блиски СНС-у купују по 10 и више станова да би опрали новац, што је изазвало поремећај на тржишту“, рекао је Станковић.

Посланик Народне странке Бранислав Томашевић предложио је амандман по којем држава у 2023. години не може одобрити нове пројекте и програмске зајмове без подношења извештаја скупштини о условима зајмова и њиховог детаљног образложења, што би требало да допринесе већој транспарентности задуживања.

„Рио Тинто има заступнике у Влади Србије. Људи који на својим имањима сада узгагају воће, поврће и домаће животиње више то не би могли да чине, јер би отварање рудника литијума код Лознице уништила земљиште у кругу од 100 километара у наредних 1.000 година“, рекао је Томашевић.

„Ако би се такви рудници подигли широм Србије, било би уништено 11 одсто државне територије, која више не би била погодна за живот“, додао је Томашевић.

Посланица Народне странке Славица Радовановић рекла је да би из буџета требало одвојити средства за изградњу прихватилишта и саветовалишта за жене и децу који су претрпели насиље или су жртве трговине људима.