Народна странка

Алексић: Кључни проблем је што власт не поштује Устав Србије и законе

Алексић: Кључни проблем је што власт не поштује Устав Србије и законе

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је на данашњем састанку са посланицима Европског парламента главна тема била покушај нормализације политичког живота у Србији.

„Пре свега у Скупштини Србије, али и ван ње, онога чега смо сведоци – злоупотребе институција, кршења права грађана, кршења права на информисаност, кршење закона“, рекао је Алексић телевизији Н1 после састанка посланика српског парламента са делегацијом Делегацијом Европског парламента за међустраначки дијалог, предвођеном Владимиром Билчиком и Матјажом Немецом.

„Доминантна тема је како унапредити дијалог у раду парламента, како да опозиција добије права везана за парламент, поштовања и давања речи опозицији. Ради се о њиховој истинској жељи да се овде успоставе европске вредности, али кључни проблем и извор свега је то да власт у Србији, то сам ја рекао, не поштује Устав и законе“, додао је Алексић.

Алексић је навео да власт контролише телевизије са националном фреквенцијом и да постоји проблем у вези са доделом пете националне фреквенције.

„Видимо да се тај процес опструише, а да би се нормализовали услови требало би ослободити медије. Неће се та агресија изгубити док институције не почну да раде свој посао и док грађани не буду благовремено информисани“, рекао је Алексић.

Упитан да ли је опозиција покушала да наметне још неке теме осим рада у парламенту, Алексић је одговорио да су европски посланици ставили акценат на парламент, јер нема избора, па се не говори о изборним условима.

„Не видим, међутим, да су те две ствари одвојене. Оно што се дешава у парламенту, дешава се и ван парламента. Ако нормализујемо политички живот у Србији, нормализоваће се и живот и рад у парламенту“, рекао је Алексић.