Народна странка

Алексић: Народна странка поднела скупштини Резолуцију о заштити националног интереса на Косову и Метохији

Алексић: Народна странка поднела скупштини Резолуцију о заштити националног интереса на Косову и Метохији

Шеф посланичког клуба Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас Скупштини Србије Предлог резолуције о Косову и Метохији којом се предвиђа одбацивање „немачко-француског плана“, јер угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

У Резолуцији о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији наводи се да „Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом не признаје и никада неће признати, изричито или прећутно на било који начин, једнострано проглашену независност Аутономне Покрајине Косово и Метохија“.

„Нарочито, Србија никада неће пристати, изричито или прећутно на било који начин, на чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама“, наводи се у документу који је скупштини на усвајање предложила Народна странка.

„Предлажемо да парламент усвоји ову резолуцију као закључак, јер у супротном седница скупштине нема никаквог смисла и биће то само још једна представа председника Србије Александра Вучића после које ће уследити нови национални порази“, рекао је Алексић.  

Алексић је истакао да ће седница парламента бити „бесмислена без закључка“, јер извештај о Косову и Метохији и преговорима у протеклих неколико месеци могао да представи и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Народна странка предлаже шта да радимо и како да сачувамо Косово и Метохију, а власт предлаже да на скупштини расправљамо о ономе што је било. Седница мора да буде завршена закључком којим скупштина доноси резолуцију или платформу којом је дефинисано да се Србија у преговорима мора придржавати Устава и да нема признавања самопроглашеног Косова“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Вучић „очигледно долази у скупштину са намером да одигра још једну представу у којој ће покушати да манипулише грађане Србије“.

„Вучић ће себе покушати да представи као великог борца за српске интересе, а на седницу скупштине долази без икаквог предлога плана који би скупштина усвојила као преговарачки оквир“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је због тога Народна странка поднела резолуцију која би требало да се нађе на дневном реду као предлог око којег би посланици могли да се усагласе и донесу јединствен став о томе шта су црвене линије Србије.