Народна странка

Павловић: Тужилаштво да испита реконструкцију зграде у Ресавској од 44 милиона евра

Павловић: Тужилаштво да испита реконструкцију зграде у Ресавској од 44 милиона евра

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић позвао је данас тужиоца за борбу против корупције да испита „драстично коруптиван посао“ реконструкције зграде у Ресавској улици, у коју би требало да буде смештен Музеј Београда, а власт планира да тај посао из буџета плати чак 44 милиона евра.

„За толико новца је могуће изградити 44.000 квадратних метара новог стамбеног простора по тржишним ценама градње у Београду, а градска власт ће толико потрошити само за један објекат. Сава центар је продат за 17,5 милиона евра, а сада намеравају да за реконструкцију само једне зграде издвоје три пута више новца“, рекао је Павловић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Павловић је навео да није спорно да су Београду потребни музеј, линијски парк и метро, али су цене по којима се то ради и пет пута веће од реалних тржишних цена.  

„Зато би градски буџет Београда за 2023. годину требало да буде оптужни акт тужиоца за борбу против корупције и позивам га да испита коруптивне послове попут реконструкције зграде у Ресавској, изградње линијског парка и метроа“, рекао је Павловић.  

„Буџет служи за богаћење људи власти и њима блиских људи, а на основу коруптивних послова чије су цене веће пет пута веће од тржишних“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да одборници Народне странке неће гласати за предложени градски буџет.

„Чак 46 одсто буџета је предвиђено за плате и услуге по уговору, а када се на то дода и 26 милијарди динара предвиђених за метро, јасно је да је 65 одсто буџета предвиђено  за партијско запошљавање, намештене јавне набавке и коруптивне послове“, рекао је Павловић.

Павловић је додао да ће се због тако конципираног буџета наставити проблеми са загађеношћу, гужвама у саобраћају и јавном градском превозу.

„Буџет није развојни и неће побољшати квалитет живота Београђана, између осталог и зато што није предвиђен ниједан једини динар за реконструкцију саобраћајница и објеката од посебног значаја за Београд“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да градски буџет није финансијски остварив, јер је предвиђено да приходи у 2023. години буду 177 милијарди динара, а укупни расходи 188 милијарди динара.

„Приходи буџета у претходне три године, према завршним рачунима, износили су до 132 милијарде, што значи да ће финансијска рупа у буџету бити већа од 50 милијарди динара, па ће у првом кварталу 2023. године морати да дође до ребаланса буџета и нових задужења града“, закључио је Павловић.