Народна странка

Павловић: За реконструкцију једне зграде 44 милиона евра – буџет Београда је оптужница против градске власти

Павловић: За реконструкцију једне зграде 44 милиона евра – буџет Београда је оптужница против градске власти

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је да власт планира да у наредне две године из градског буџета потроши „невероватних 44 милиона евра“ за реконструкцију зграде у Ресавској улици, у којој ће бити смештен Музеј Београда, а да би за толико новца могло да буде изграђено ново насеље од 44.000 квадратних метара стамбеног простора.

„Предлог градског буџета Београда за 2023. годину би требало да буде оптужница тужиоца за борбу против корупције против људи који су предложили овакав буџет, јер се у њему планира одливање новца грађана на велике коруптивне послове попут зграде у Ресавској, изградње линијског парка и метроа“, рекао је Павловић телевизији Нова С.

Павловић је истакао да цене тих пројеката јасно указују да реч о коруптивним пословима, јер коштају по два или три пута више у поређењу са реалном тржишном вредности извођења тих радова.

„У последњих 20 година, нажалост, нико није одговарао за ненаменско трошење новца из градског буџета“, рекао је Павловић.
 
Павловић је додао да предложени градски буџет „није финансијски остварив“, јер су пројектовани приходи од 172 милијарде динара, а расходи од око 188 милијарди динара.

„Власт, дакле, предвиђа буџетски дефицит од 12,5 милијарди, а завршни рачуни за 2019. годину, 2020. годину и 2021. годину показују да остварени приходи нису већи од 132 милијарде динара. У 2022. години у буџету је било предвиђено 144 милијарде прихода, а 30. септембра био је остварен приход од свега 101 милијарде динара“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да су расходи и издаци за набавку финансијске и нефинансијске имовине и отплату главнице дуга пројектовани на 188 милијарди, а да град сигурно неће приходовати више од 132 милијарде, па ће „непокривена рупа у буџету бити већа од 50 милијарди динара“.

„Због тога ће највероватније у првом кварталу 2023. године бити неопходан ребаланс буџета и град ће се додатно задужити, односно натовариће грађанима на леђа још већи дуг“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да Народна странка „ради као да ће градски избори сутра бити расписани“, али да нема рационалног разлога на основу којег би се могло закључити када ће они и бити расписани.

„Ни одборници владајуће коалиције немају појма када ће бити избори, јер све зависи од воље председника Србије и СНС-а Александра Вучића“, рекао је Павловић.