Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Буџет Београда за 2022. годину пун црних рупа из којих цури новац грађана

Марина Липовац Танасковић: Буџет Београда за 2022. годину пун црних рупа из којих цури новац грађана

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да предлог градског буџета за 2022. годину није развојни, и да није, како власт тврди, највећи буџет главних градова у региону.

"У предлогу буџета нема капиталних инвестиција, нема већих улагања, нема инфраструктурних пројеката. Највећи инфраструктурни пројекат је канализациона црпна станица ’Крњача 2’, за коју ће град издвојити 9,6 милиона евра. Све остало су само поправке и шминкање града", рекла је Липовац Танасковић новинарима испред Скупштине Србије, где је одржана седница градског парламента.

„Узрок поплава после великих киша и смрад фекалија услед промене атмосферског притиска јест то што инфраструктура не прати изградњу стамбеног и пословног простора, па канализациона мрежа то све теже издржава“, додала је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је навела да ће многа насеља у главном граду следеће године остати без канализационе и водне инфраструктуре.

„Народна странка је у претходном буџету установила две црне тачке из којих цури новац из државне касе – уговоре о делу и специјализоване уговоре. За те две ставке се издваја трећина буџетских средстава, а у буџету за 2022. годину су тих расходи повећани за четири милијарде динара. За уговоре о делу и специјализоване уговоре издваја се три пута више него што се издваја за запослене у градској управи, укључујући све секретаријате, дирекције и кабинете“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је додала да је у градској управи запослено 2.500 људи, а власт планира да следеће године запосли још 500 људи, док је 2003. године у градској управи радило 1.300 људи, а 2009. године њих 1.600.

"Питамо Београђане да ли су услуге које добијају од града дупло боље или бар дупло брже, с обзиром да има дупло више запслених него пре десет година", упитала је Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је навела да власт лаже да је буџет Београда највећи међу главним градовима држава региона, јер београдски буџет за 2022. годину износи 1,2 милијарде евра, док буџет Загреба износи две милијарде евра.

"Како то да Загреб, који има дупло мање становника и дупло је мањи од Београда, има дупло већи буџет од Београда", упитала је председница одборничке групе Народне странке.