Народна странка

Ђуровић: Сулуда идеја изградње стадиона, новац уложити у здравље и физичку активност грађана

Ђуровић: Сулуда идеја изградње стадиона, новац уложити у здравље и физичку активност грађана

Члан Председништва Народне странке и председник Одбора за спорт Лазар Ђуровић изјавио је данас да би уместо сулудог улагања 250 милиона евра у национални стадион, држава новац требало да уложи у изградњу школских сала за фискултуру, затворених базена, бициклистичких стаза за грађане и стаза за трчање.

„Држава би требало да омогући грађанима да се баве физичким активностима како би сачували и јачали своје здравље. Уместо тога, нажалост, имамо најаву изградње стадиона, поред већ постојећа два велика стадиона клубова Црвена звезда и Партизан“, рекао је Ђуровић.  

Ђуровић је истакао да су та два клуба у милионским дуговима, а поседују земљиште на најскупљим локацијама у Београду на којима су њихови стадиони, и упитао да ли ће они играти на новом националном стадиону.

„Ако ће Звезда и Партизан играти на новом стадиону, онда би било логично да се земљиште на којем су њихови стадиони прода, па да се од тог новца гради национални стадион“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је подсетио да у Милану на једном стадиону играју Милан и Интер, а у Минхену на истом стадиону играју Бајерн и Минхен 1860.

„Ако то није идеја, онда би требало одустати од изградње националног стадиона и размишљати о реконструкцији два постојећа“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је навео да је пандемија вируса корона „готово потпуно суспендовала професионални спорт“, и додао да су отказане Олимпијске игре и Европско првенство у фудбалу.

„То ће сигурно приморати многе државе да редефинишу националну политику у области спорта и о томе би Србија већ требало да размишља. Улога државе у финансирању професионалног спорта биће све мања и он ће бити препуштен тржишту“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је додао да ће државе издвајати више новца и ресурсе усмерити ка рекреативном спорту и укључивању што већег броја грађана у разне спортске активности.

„Када би смо имали државу у којој нису заробљене институције и у којој свако ради свој посао, о томе не би одлучивао председник државе, јер то није његов посао, већ би одлучивала целокупна спортска стручна јавност, на челу са Факултетима спорта и физичке културе, Олимпијским комитетом Србије и Министарством омладине и спорта“, рекао је Ђуровић.