Народна странка

Народна странка Крагујевац захтева хитну измену пројекта реконструкције Градске тржнице

Народна странка Крагујевац захтева хитну измену пројекта реконструкције Градске тржнице

Уништавање комплекса Градска тржница је процес који дуго траје и на који је Народна странка више пута указивала.

Реконструкција Градске тржнице је пример нефункционисања институција због чега цех плаћају културна баштина Србије и грађани Крагујевца.

Ни чињеница да је зграда Градске тржнице објекат од посебних вредности у оквиру Просторне културно-историјске целине „Старо градско језгро Крагујевца“, која је непокретно културно добро од великог значаја, није спречила градске челнике да приступе реконструкцији објекта без јавно изложеног пројекта.

Инвеститор пројекта ЈКП Шумадија подигао је кредит од 2,5 милиона евра за реконструкцију објекта, при чему је у залог стављена хипотека управо на зграду Градске тржнице.

Време предвиђено за реконструкцију је одавно прошло и већ неколико пута је рок за завршетак радова продужаван.

Први план завршетка радова је био децембар 2020. године (табла са тим датумом и даље стоји испред зграде Градске тржнице), па је тај рок померен за 12. јул 2021. године, а пошто је и тај рок изстекао, онда је трећи пут продужен и то до краја ове године.

Јасно је да радови неће бити завршени ни до краја године и да градска власт није у стању да успешно оконча реконструкцију.

Грејс период за отплату кредита је прошао и у јулу је стигла прва рата за наплату у износу од 30.000 евра, а радови нису завршени.

Не само да нису завршени, него је ситуација још гора него пре почетка реконструкције, а посебно забрињава чињеница да данима и месецима уназад нема радника на градилишту.

Поставља се питање ко ће плаћати рате кредита када је бизнис планом предвиђено да се кредит исплаћује приходом тржнице.

Зграда је у унутрашњости почела да пуца, а да не говоримо о „филмском урушавању“ спољног зида зграде, због којег је Градски одбор Народне странке поднео кривичну пријаву још 12. јула 2020. године и на основу које ће сигурно одговарати сви у ланцу, од надзорног органа (Градске управе за развој) до извођача.

Приоритет је у овом тренутку да сачувамо монументални историјски споменик, који је се налази у систему заштите споменика културе, и да зауставимо бахатост градскe власти, те да покренемо све што је неопходно да би се реконструкција успешно урадила и да би се продавци што пре вратили за пијачне тезге.

Стога захтевамо хитну измену пројекта реконструкције Градске тржнице која би укључивала:

- брисање хипотеке са Градске тржнице и преношење хипотеке на друго средство обезбеђења,

- рушење направљених бетонских бункера који видно нарушавају целовитост објекта,

- пренамену бесмислене гараже у простор који би служио за потребе Градске тржнице,

- затварање улице Вука Караџића за саобраћај, уз увођење режимског саобраћаја (за потребе станара и доставних возила тржнице)

- наћи одговарајуће решење за надстрешницу пијачних тезги коју држи „шума стубова“ и која потпуно заклања визуре ка задњој фасади Градске тржнице, која је једнако богато обрађена као и предња, јер је оригинална пројектантска идеја још из 1927. године била да се она сагледава подједнако као што се сагледава и предња (а непланском реконструкцијом су обе заклоњене – предња „бункерима“, а задња надстрешницом).

Сматрамо да неуспешна реконструкција Градске тржнице не би требало да служи за политичко надмудривање, већ нас позива на одговорност да спасимо град од некомпетентног и недомаћинског односа тренутне градске власти и да конкретним предлозима и решењима будемо чувари духа и традиције Крагујевца.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац