Народна странка

Јеремић: Србији је неопходан квантни скок у економији

Јеремић: Србији је неопходан квантни скок у економији

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да је Србији неопходан „квантни скок у економији“ који је могуће остварити довођењем високих технологија, а не давањем субвенција страним компанијама и до 144.000 евра по радном месту за производњу сапуна, шампона, чоколада и за мотање каблова.

„Производња чипова у Србији донела би приходе од пореза 100 пута веће од пореза који плаћају стране фабрике каблова и чоколаде. Да би се то догодило, производња чипова може се организовати само у држави владавине права, а не у држави у којој је пљачка основни принцип и зато је неопходно сузбити корупцију и спроводити законе“, рекао је Јеремић на предизборној конвенцији у Новом Саду.

Јеремић је додао да се данас 90 одсто чипова производи на Тајвану, а да се у наредних пет година планира измештање производње на двадесетак локација у свету због опасности од рата у источној Азији и да је неколико места за производњу планирано у европским државама ван ЕУ.

„То је велика прилика за Србију да доведемо високу технологију. Народна странка има контакте у свету и зна како да доведе такве инвестиције у Србију. Ми нисмо против страних инвеститора, ми смо за стране инвестиције али оне које ће донети високе плате, а не оне које људима доносе мале плате тако да живе на ивици егзистенције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је главни циљ економске политике Народне странке да народ живи боље, док је главни циљ режима згртање богатства малог броја људи на власти.  

„Чак 90 одсто сваког успешног програма чини борба против корупције, а 10 одсто чини све остало. Неопходно је успоставити суверенитет над националном економијом, а то почиње успостављањем суверенитета над финансијским системом, јер ко управља финансијама, тај управља државом“, рекао је Јеремић.

„Данас српским финансијама управљају странци зато што су све банке у Србији стране. Народном банком Србије данас, нажалост, не управља српски национални интерес, него се њом управља из иностранства. Први корак мора бити отварање Државне развојне банке која би помагала домаћој привреди и пољопривреди, а потом и отварање домаћих комерцијалних банака“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна банка Србије као централна банка мора добити овлашћења да кредитира домаћу привреду и пољопривреду, што је случај у 90 одсто успешних држава, али услов за то је да Србија не буде колонија и да за такву врсту одлучивање не пита Брисел или ММФ.

„Мора да престане задуживање у страној валути, јер ћемо упасти у дужничко ропство, па ће странци доћи да на име дуга плене земљу, шуме, реке и језера зато што дугови морају да се врате и од тога нема бежања“, рекао је Јеремић.

„Народна странка предлаже системска решења за сузбијање инфлације – смањивање ПДВ-а на основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто, ограничавање трговинских маржи великим трговинским ланцима, укидање акциза на струју и значајно смањење акциза на гориво“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за забрану продаје јавних предузећа, првенствено ЕПС-а и Телекома и да „даља распродаја државне имовине не долази у обзир“.

„Предлажемо и оснивање Државног рачуноводственог суда као посебног одељења Специјалног суда, који ће морати да донесе пресуде у року од годину дана за проневеру народног новца, а Државна ревизорска институција ће бити саветодавно тело тог суда“, навео је Јеремић.  

Јеремић је рекао да би Црној Гори, Босни и Херцеговини и Северној Македонији требало понудити сарадњу по угледу на модел Бенелукса.

„Отворени Балкан – не, јер је ту највећи проблем што имамо тешко отворено питање са Албанијом о Косову и Метохији. Не може се председнику албанске владе Еди Рама простирати црвени тепих у Београду и гласати за Албанију да постане чланица Савета безбедности УН док он говори да му је циљ ’Велика Албанија’ и да неће бити мира на Балкану док Србија не призна ’Косово’“, закључио је Јеремић.