Народна странка

Ивана Парлић за Нова.рс: Закон о трајној забрани ископавања литијума значи опстанак Србије

Ивана Парлић за Нова.рс: Закон о трајној забрани ископавања литијума значи опстанак Србије

Преузето са Нова.рс


Многи гласачи СНС кад би знали шта долази с Рио Тинтом били би први који би променили власт. Јер, ђаво је дошао и куца на наша врата, каже у интервјуу за Нова.рс посланица Народне странке Ивана Парлић. „Уколико у скупштини не усвојимо Иницијативу о трајној забрани ископавања литијума, усвојићемо је на улицама, јер овај закон значи опстанак“, поручује Парлић.

Претходних дана имали смо још једну кризу на КиМ. Како ви видите то што се дешавало у Бриселу претходних дана, у вези регистарских ознака на северу?

Ја мислим да оно што чујемо од Александра Вучића јесте наставак договореног игроказа, представе… Он је већ дуго у том процесу предавања власти на КиМ, а глумљења пред српском јавношћу. И сада та његова глума доживљава врхунац, ми то гледамо у овом тренутку.

Шта вама говори одлука Српске листе да најпре изађе из парламента, а да се после десетак дана њихови посланици врате и положе заклетву?

То потврђује да је све изрежирано. Представу режира сам Вучић. Он то ради брзо, сам доноси одлуке, а представници Српске листе се понашају као марионете. Један дан изађу из парламента, а следећи полажу заклетву такозваној републици Косово. Али, ја кажем такозваној, они се заиста заклињу Републици Косово.

Представници косовских власти сада најављују усвајање предлога Немачке и Француске, највероватније до марта 2023. Да ли је предлог немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона за вас прихватљив?

Не. Ми смо јасно рекли шта су наши предлози. У овом тренутку ми треба да престанемо с уступцима, да јасно информишемо и европску и светску јавност да Косово нећемо признати ни на један начин.

Опозиција се вратила у парламент. Кад је реч о седницама, атмосферу најбоље одсликава сцена кад ви крећете ка излазу из сале, а троје посланика СНС покушава да вас спречи у томе. Један од њих тако што вам показује задњицу. Како сте то доживели?

Скупштинска сала има више улаза и обезбеђење је један од коридора, такозваних пречица, затворило по налогу Владимира Орлића. Тако су нам практично забранили да користимо улаз који се налази буквално преко пута нашег посланичког клуба. Заиста не мислим да ми у скупштини треба да поделимо зоне кретања, као да се налазимо у рату, па да овом страном иду напредњаци, а оном опозиција. Мислим да нико као народном посланику не може да ми ограничи слободу кретања. Ја сам представник слободних грађана Србије, које нису успели да подмите, уплаше, купе. И тако сам кренула тог дана тим путем кроз салу. Наишла сам на вику, добацивање, испуштање разноразних крикова и ту сцену где ме два посланика и једна посланица СНС спречавају да изађем на тај улаз. Мој главни утисак је то колико су они организовани. У две секунде су реаговали тако криминално организовано, као да их на тој Академији младих лидера подучава неки мафијашки инструктор како се опколи жртва и организује линч. Посланица СНС је држала врата, да би њене колеге могле што дуже да ме малтретирају. То је за мене најјачи утисак, та организованост, попут криминалног клана. Понашају се као силеџије на улици и мислим да су многи од њих то и били.

На седници скупштине десило се и да посланик СНС симулира орални секс док говори посланица ДС Татјана Манојловић. Да ли сте ви то видели?

Јесам, то је радио Далибор Шћекић, иначе најагресивнији и најпростији посланик СНС. Он то ради нон-стоп, на разне начине узнемирава народне посланике опозиције док говоре. Он је задужен за буку, за агресију, добацивање женама… Очекивала сам заиста разне облике агресије, па имали смо Ристичевића годинама у парламенту, али да неко пристане да му то буде задатак… Ја га никад нисам чула да нешто дискутује, чак ни да изрецитује неку од песмица хвале Вучићу. Значи, он је задужен само да производи те звукове.

Поједине посланице СНС јавно су пожелеле да председник Александар Вучић влада доживотно. Шта мислите о томе?

Као што је Шћекић задужен за вређање, тако су те посланице задужене за хвалоспеве Вучићу. Ако су то најмудрије и најписменије жене у парламенту, онда грађани треба добро озбиљно да се замисле. Њих неко треба да информише да ми овде нисмо у неком емирату, већ у републици и немамо доживотног председника. Дакле, прво да се информишу у ком облику државног уређења ми живимо. Заправо, мислим да се само срамоте.

Оно што пролази испод радара јавности јесте, рецимо, да је мандат заштитнику грађана одавно истекао, а да он и даље остаје на тој позицији и добија плату која износи више од 400.000 динара. На челу многих јавних предузећа годинама се налазе директори у в.д стању. О чему је ту реч?

Режим Александра Вучића развио је један систем саучесништва. Овде велики број људи који су на челу разних институција не раде свој посао и тако саучествују у одржавању оваквог стања. Сви они прећутно прихватају да уместо њих све одлуке доноси Вучић. То је саучесништво у организованом криминалу и све институције и људи на челу тих институција су саучесници. А опозиција, ипак, у овим готово немогућим условима за рад успева да укаже на низ оваквих и сличних ствари.

Иницијатива за трајну забрану ископавања литијума у Србији никако да дође на дневни ред скупштине. Ако се у неком тренутку и буде нашла, да ли мислите да ће бити одбачена?

Доношење Закона о трајној забрани ископавања литијума је најважнија ствар коју ову друштво треба да изнедри. Притом, мислим и на људе који гласају за опозицију и на грађане који гласају за власт. То је најважнија ствар коју ова скупштина, у овом сазиву, треба да донесе. Србија је заробљена држава. Власт доноси законе у корист Рио Тинта и многих других мултинационалних компаније. Те компаније контролишу Вучића, оне га практично одржавају на власти и наравно да ће на све могуће начине пролонгирати да иницијатива дође на дневни ред. Али, уколико га не усвојимо у скупштини, усвојићемо га на улицама, јер овај закон значи опстанак. Све остало је у другом плану. Зато се често обраћам гласачима СНС. Ја разумем да су људи често разочарани неким прошлим политикама, с разлогом. Разумем да немају поверење у политику, да су разочарани, уцењени… али сви они морају да знају да тај закон физички чува територију на којој живимо. Многи гласачи СНС кад би знали шта долази с Рио Тинтом били би први који би променили власт. Јер, ђаво је дошао и куца на наша врата.

Председник Србије тврди да због заустављања пројекта Рио Тинто губимо милијарде евра. Шта мислите о томе?

Вучић је лажов и преварант, он је уцењени лобиста Рио Тинта. Он је обећао да ће Србију дати на длану Рио Тинту и осталим предаторима на ресурсе. И он свој посао ради предано. Док говори такве ствари, он вређа грађане Србије.

Да ли верујете да ће бити београдских избора у марту следеће године, као што је договорено на састанку Александар Вучића и Драгана Ђиласа?

Мислим да неће. Ђилас то није требало да ради, то је била велика грешка. Нигде на свету када се јавно мњење толико пробуди, када се освести, почне да се буди, никада лидер опозиције не каже “е, сада ћемо да спустимо тензије”. Ја бих волела да ме Ђилас демантује, да покаже да је заиста за промену власти. Ево, Закон о забрани експлоатације литијума је прави тест за политичке странке, грађанске активисте и интелектуалце, да видимо ко је заиста патриота. Искрена борба против Рио Тинта, не релативизација, него “Рио Тинто марш из Србије” – то ће бити прави тест за све. Чим неко буде кренуо са пустимо то наредним генерацијама, не морамо то сад да решимо, па батерије, телефони, аутомобили – то је релативизација и то није искрени став.

Дакле, мислите да ће београдски избори бити 2024. до кад је Вучић орочио ову Владу Ане Брнабић?

Да.

Да ли опозиција тада може да победи?

Мислим да може.

Да ли вам је прихватљив за коалицију блок око Двери, Српске странке Заветници и Новог ДСС?

Ја нисам поборник предизборних коалиција, већ постизборних. О коалицијама људи треба да причају после избора. Ми можемо да говоримо о сарадњи са свима који су за промену система и са левице и са деснице политичког спектра.

Мислите ли да Народна странка може доћи до цензуса уколико не буде у коалицији? Поготову ако он заиста буде подигнут на пет одсто?

Што се Народне странке тиче, мислим да може. Што се цензуса тиче, мислим да га не треба подизати, али ме не би чудило, јер сам сигуран да ће Вучић прибећи многим манипулацијама.


Интервју приредила Јелена Јеловац