Народна странка

Ивана Парлић: Мајданпек је чекаоница за смрт, у свакој породици бар један оболео од рака

Ивана Парлић: Мајданпек је чекаоница за смрт, у свакој породици бар један оболео од рака

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да је у Мајданпеку у току „велика еколошка катастрофа“ због рударских ископавања и упитала да ли би деца у том граду требало да умиру од канцера да би „нека странка и криминални клан око ње остали на власти“.

„У Мајданпеку свака породица има бар једног члана оболелог од канцера, а има и породица са више чланова оболелих од рака. Шта у тим условима значи радно место, ако је то чекаоница у којој се чека да се људи разболе и умру“, упитала је Ивана Парлић на седници Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине.  

Ивана Парлић је истакла да се еколошка катастрофа у Мајданпеку одвија уз знање и сагласност Владе Србије, која је дозволила свом кинеском партнеру да загађује животну средину, и додала да је у извештају Института „Милан Јовановић Батут“ за 2019. годину „подручје Мајданпека је јасно одређено као контаминирано, где се људи због загађења разбољевају и умиру“.
.
„Уговорима са кинеском компанијом, који су у највећем делу тајна за јавност, кинески партнер нема обавезу да се придржава закона Србије ако настане штета, него је штету дужна да сноси Влада Србије“, рекла је Ивана Парлић.

Посланица Народне странке је предложила Влада Србије одбору достави цео уговор са компанијом Зиђин, али СНС већина у одбору није прихватила тај предлог.

„Довели сте у Србију све светске предаторе и прилагодили законе њиховим интересима. Цела Србија ће постати Мајданпек ако не изменимо законе. Ту страначка припадност не игра никакву улогу, једнако су угрожени сви грађани Србије. Људи умиру од тровања ваздухом и отровном водом, а тек смо на почетку катастрофе. Време је за ресет и последњи је тренутак за промену закона“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је у Србији издато више од 180 дозвола за рударско-геолошка истраживања, од којих су нека већ нанела огромну штету.

„Долина Јадра и ваљевско-мионички крај су тренутно на ивици еколошке катастрофе, а у Јагодини грађани већ 18 дана дежурају и чувају се од истраживача литијума“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да су многе институције у Србији изгубиле кредибилитет, попут Рударско-геолошког факултета, који је „узео новац од Рио Тинта и од многих компанија“.