Народна странка

Туфегџић: Народна странка је сигуран избор за чисту Србију и против копања литијума

Туфегџић: Народна странка је сигуран избор за чисту Србију и против копања литијума

Кандидат на листи Народне странке „Сигуран избор. Озбиљни људи“ Душан Туфегџић изјавио је данас да је глас за Народну странку сигуран глас за чисту Србију и против копања литијума и сигуран избор за све пољопривредне произвођаче.

„Народна странка се залаже за трајну забрану ископавања литијума и агресивног рударства. Рудник литијума код Лознице би ’произвео’ 300.000 еколошких избеглица из Мачванског округа, јер би земља била трајно уништена и била би налик на Месечеву површину. Србија би од рудника литијума код Лознице и пројекта ’Јадар’ имала користи колико и од извоза малине, коју су такође уништили у међувремену“, рекао је Туфегџић Радио-телевизији Србије.

„Рио Тинто је катастрофа за Србију. Предвиђено је јаловиште на 164 хектара у које ће се излити две милијарде литара талога годишње, који ће завршити у рекама и испод Мачве тамо где су најквалитетније воде и термални извори. Такво уништење је недопустиво и то само зарад рудне ренте од свега 30 милиона евра годишње“, додао је Туфегџић.

Туфегџић је навео да би Србија требало да уложи милијарду евра у пројекат „Јадар“ за приступне саобраћајнице, пруге и остало, а када би та милијарда евра била уложена у пластеничку и повртарску производњу у Мачванском округу, само са 2.000 хектара би био остварен приход колико и од рудника литијума.

Туфегџић, који се бави пољопривредном производњом код Шапца, навео је да „држава ништа не издваја за пољопривреду“, јер буџет за пољопривреду износи 100 милијарди динара, што је износ који пољопривредници уплате у буџет кроз ПДВ и акцизе на гориво.

„Ја сам 2021. године изгубио 40.000 евра на 600 свиња, а живим од тога. На 20 хектара пшенице и кукуруза добио сам наводно повећање субвенција на 200.000 динара, а на разлици у цени отето ми је три милиона динара. Србија је 2008. године извезла 139 милиона евра од сточарства, а 2021. године смо увезли месо за 200 милиона долара“, рекао је Туфегџић.  

„Пољопривреда мора да буде другачије организована, уништено је све због чега су људи остајали на селу“, закључио је Туфегџић.