Народна странка

Народна странка: Дунав се претвара у канализацију, инвеститори убијају живи свет

Народна странка: Дунав се претвара у канализацију, инвеститори убијају живи свет

Народна странка позвала је данас, поводом 29. јуна, Међународног дана Дунава, Владу Србије и локалне власти да се према обалама те реке односе у интересу грађана Србије који их плаћају, а не у интересу инвеститора који без икаквих казни загађују воду и земљу и уништавају разноликост биљног и животињског света.

„Подсећамо и да два највећа града у Србији, Београд и Нови Сад, немају пречистаче отпадних вода, које завршавају у Дунаву. Грађани заслужују да живе поред чистих река, али су обале претворене у отворене колекторе фекалне канализације“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

У саопштењу се истиче да је ретко који град у Европи толико уништио своје реке као што се то догодило у великим градовима у Србији.

„Неки градови у Србији су добили новац за изградњу колектора отпадних вода, али од тога није било ништа јер је новац ненаменски потрошен“, додаје се у саопштењу.

„Реке су заједничко добро свих грађана, а не само повлашћених инвеститора и узурпатора свих природних добара под заштитом власти, који немају икакве обавезе према животној средини“, Навела је Народна странка.

Кроз Србију протиче 10,3 одсто целокупног тока Дунава, али чак 92,3 одсто територије Србије припада Дунавском сливу.