Народна странка

Шиндић: Срамота је да плата наставника буде мања од просечне зараде

Шиндић: Срамота је да плата наставника буде мања од просечне зараде

Одавно је јасно да је актуелном режиму образовање на последњем месту. То свакодневно потврђује својим односом према образовном систему и небригом о запосленима у образовању.

Поред велике изложености здравственом ризику због вируса корона, запослени у систему образовања чине све како би одржали систем наставе и образовања у тешким околностима. Упркос тим чињеницама, режим не само да не чини ништа да ситуацију поправи, већ и даље остају стари нагомилани проблеми.

Народна странка се придружује захтевима синдиката образовања да се хитно почне са применом закона о платама којим су предвиђени платни разреди, као и захтеву за повећање зараде за 15 одсто.

Захтевамо плаћање додатног радног оптерећења наставника, јер по комбинованом моделу поред рада са ученицима у одељењу, наставник мора додатно да ради са групом која је код куће и наставу обавља на даљину.

Свако додатно ангажовање мора бити плаћено. Данас је плата наставника нижа од просечне плате у Србији, чиме су просветни радници додатно деградирани, и то не само материјално.

За Народну странку образовање је један од приоритета који мора омогућити развој читавог друштва. Без образованог појединца нема напретка и будућности. Зато је наш однос према образовању супротан од односа који има актуелни режим.

Вратићемо достојанство образовању и поставићемо образовни систем на место које му припада.

 

Бошко Шиндић
председник Одбора за образовање Народне странке Београд