Народна странка

Боровић: Обичан човек се не би извукао без притвора, а Палма наручује истрагу

Боровић: Обичан човек се не би извукао без притвора, а Палма наручује истрагу

Члан Председништва Народне странке, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да је полиција по налогу тужилаштва до сада морала да испита све који се помињу као умешани у подвођење девојака у Јагодини, али да је уместо тога председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма „наручио тужилачку истрагу“ у којој је се одвија „фарса измештања у Краљево“.

„Реч је о прљавим и подмуклим кривичним делима и то случајеви за притворски предмет. Не знам који би се обичан човек извукао да брзо не буде процесуиран како би се спречиле околности да не понови дело, да не омета сведоке и да не узнемирава јавност, што се користи као разлог за одређивање притвора, а овде је реч о класичном случају у којем је јавност узнемирена“, рекао је Боровић телевизији Н1.

Боровић је рекао да је тужилаштво врло лако могло да предложи одређивање притвора или бар полицијског задржавања и да се у том периоду испитају сви осумњичени како не би утицали на сведоке и оштећене.

Упитан да ли сматра да је Марковић после давања изјаве у тужилаштву у Јагодини требало да буде задржан, Боровић је одговорио да је то, по његовој процени, процедура за ту врсту кривичних дела.

„Ако је тужилаштво хтело да се игра права, онда је могло да позове и остале са листе осумњичених бар по пријави коју је Мариника Тепић усмено саопштила преко медија“, рекоа је Боровић.

„Не слутим да предмет иде у добром правцу“, рекао је Боровић.

Упитан о најавама Марковића да је спреман да иде на полиграф, Боровић да полиграф нема никаквог значаја и да ниje доказно средство.

„Ни у полицији немамо обучене људе који могу на стручан начин да припреме питања за полиграф, а пошто живимо у диктаторском режиму онда се може утицати на испитиваче да унапред доставе питања или да циљано поставе питања у корист осумњиченог. Подврискивање неких да су после полиграфа невини је само ругање правосуђу“, рекао је Боровић.

Боровић је рекао да је срамно циљано довођење жена које бране осумњичене, што се догађало и у Брусу, где је заступао Марију Лукић коју је сексуално узнемиравао бивши председник те општине Милутин Јеличић Јутка.

„За све што је уведено у правосуђе крив је врх политичке власти. Све је вођено меиђски са много напада на жртве, а павосуђе је омаловажавано“, рекао је Боровић

„Никада нисмо чули да се огласила републичка тужитељка Загорка Доловац, а она по праву наџора може да преузме било који предмет. Постоји ћутање док аматери из СНС-а који лаички пљују и тумаче законе искривљено“, рекао је Боровић.