Народна странка

Боровић: Привести све учеснике педофилије у Јагодини

Боровић: Привести све учеснике педофилије у Јагодини

Члан Председништва Народне странке, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да је тужилаштво већ требало да реагује поводом навода о педофилији у Јагодини, који су изнети на конференцији за новинаре потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић.

Боровић је агенцији Бета казао да би тужилаштво, да је Србија правна држава, одмах издало налоге полицији да приведе на саслушање све на које је указано на јучерашњој конференцији за новинаре.

"Од свих учесника у подвођењу малолетних девојчица већ је требало да буду узете изјаве, како би се спречило да се утиче на жртве. Ако је тачно да су високи функционери ове државе присуствовали акцијама једног локалног моћника где се подводе младе жене, а то власт покуша да заташка, онда би о томе требало обавестити и Европску комисију да испита у ком правцу иде тужилаштво у Србији", нагласио је адвокат.

Уколико не буде отворена истрага о педофилији у Јагодини, додао је Боровић, онда би европске институције требало да провере да ли тужилаштво у Србији штити људска права и слободе и да ли може и сме да уради било шта без притисака политичара на власти.

Боровић је рекао да није немогуће да Безбедносно-информативна агенција (БИА) и Српска напредна странка (СНС) деле зараду од продаје дроге.

Боровић је, коментаришући за агенцију Бета изјаву бившег инспектора Управе криминалистичке полиције Милана Думановића да БИА и СНС заједно дилују дрогу, подсетио да је после 5. октобра 2000. године у сефовима Комерцијалне банке заплењено око 700 килограма хероина који је припадао тадашњем Ресору државне безбедности.

"Милорад Улемек Легија је тада изјавио да је та дрога коришћена за финансирање разних државних послова. Ако је та пракса постојала 90-тих година, зашто не би могла бити и сада настављена", рекао је Боровић.

Тврдње Думановића, додао је адвокат, требало би испитати, јер ако их је као бивши припадник полиције већ јавно саопштио не би смеле да буду игнорисане.

На питање Бете да ли је обавеза тужилаштва да провери све наводе које је бивши инспектор Думановић изнео у емисији "Утисак недеље", Боровић је одговорио да републичка јавна тужитељка Загорка Доловац никада у својој каријери није реаговала на оптужбе против било којег режима, а "припадала је многим режимима".

"Милан Думановић је храбар и карактеран човек који због својих јавних иступа може да очекује проблеме од власти, али власт, због његових изјава, док је год на челу тужилаштва Загорка Доловац, неће имати никакав проблем", оценио је Боровић.

Додао је да је тужилаштво већ заташкало аферу о наводном прислушкивању председника Србије Александра Вучића, и да није реаговало на Вучићеву изјаву да су људи из БИА достављали тајне податке криминалцима убицама.

"Ако је тачна Вучићева изјава да је БИА пратила људе како би омогућила криминалним групама да их лакше убију, као што је то био случај с адвокатом Драгославом Мишом Огњановићем, онда је у Србији већ извршен државни удар, а да то Александар Вучић не зна", казао је Боровић.

Он је констатовао да је правни систем у Србији "разваљен", да правосуђе и тајне службе не функционишу по закону, и да су сви државни органи у функцији странке на власти.

"У таквој ситуацији нема правичних суђења и нема правне сигурности", закључио је Боровић.

Бивши припадник Одељења за тајно праћење Управе криминалистичке полиције Милан Думановић изнео је у "Утиску недеље" озбиљне оптужбе на рачун Српске напредне странке, рекавши да "новац од продаје дроге деле СНС и БИА".

(Бета)