Народна странка

Новаковић: Криминалци Радоичић и Веселиновић добијају најуносније послове од државе

Новаковић: Криминалци Радоичић и Веселиновић добијају најуносније послове од државе

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас власт даје најуносније послове фирмама Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, које су релевантне међународне организације означиле као вође највеће организоване криминалне групе у Србији.

„Није Веселиновић на Косову и Метохији, него живи у Новом Саду и оркестрира криминалном сценом Новог Сада и целе државе, и ви знате да је он мафијаш и криминалац, али ћутите и не смете да изговорите његово име. Мој град више неће бити окупиран град и неће трпети тортуру Веселиновића и Андреја Вучића, који управља политичким процесима“, рекао је Новаковић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о ребалансу буџета.

„Нови Сад ће бити врло брзо слободан град када Веселиновић и Андреј Вучић престану са тортуром града“, додао је Новаковић.

Новаковић је упитао да ли је нормално да кинески „Шангдонг“ на Коридору 10 узима за подизвођача фирму „Инкоп“ иза које стоје Звонко Веселиновић и Милан Радоичић.

„Да ли буџетска средства могу да иду фирми Веселиновића и Радоичића? Да ли је нормално да у Новом Саду фирма ’Гранит пешчар’ из Љига поплочава трг и да из буџета добија 10 милиона евра, за колико ће Веселиновић бити богатији, а Нови Сад сиромашнији“, питао је Новаковић.

Новаковић је питао министра финансија Синишу Малог и представнике Владе Србије да ли је нормално да фирма „Инкоп“ добије „и динар“ из буџета, и да ли је нормално да „Нови Пазар пут“ у власништву Веселиновића и Радоичића такође добија новац.

„За Национални стадион се издваја 350 милиона евра. Видите ли ишта прече од издвајања 350 милиона евра за стадион“, питао је Новаковић Малог.

Новаковић је подсетио да је у Новом Саду две недеље пре потписивања уговора о градњи „кинеског моста“ тадашњи градоначелник Милош Вучевић рекао да је мост вредан 130 милиона евра, а посао је потом уговорен на 175,5 милиона.

„Како се јавила коруптивна разлика од 45,5 милиона евра између процењене и уговорене вредности? Како је могуће да Фрушкогорски коридор, који је процењен на 200 милиона евра, има уговорну вредност од 606 милиона евра“, питао је Новаковић.  

Новаковић је навео да предложени ребаланс покреће спиралу банкротства због неравнотеже између приходне и расходне стране која се покреће новим задужењем, а Србија перманентним покривање мањка задуживањем клизи у дужничко ропство.

„Ребаланс је заправо дебаланс, јер постоји огромна несразмера између реалних потреба грађана и онога што пружа ребаланс“, додао је Новаковић.

„Мали уверава грађане да би своје жеље и потребе требало да ’сабију’ у просечну плату од 640 евра и да би због тога требало да буду срећни, јер је то ’огроман напредак’. Идите у Србију па их питајте да ли је ово стандард који желе. Немојте нас уверавати да је 640 евра идеал људи у Србији“, рекао је Новаковић Малом.

Новаковић је навео да ребаланс показује да Србија полако постаје кинеска колонија.

„Да ли је исправан модел да се свака кинеска инвестиција проглашава инвестицијом од националног значаја, чиме се избегава Закон о јавним набавкама, па су кинеске фирме привилеговане, јер добијају све послове, а добијају их тако што Кина даје кредит који може бити потрошен само тако што ће кинеске фирме изводити радове, а домаћа оператива остаје без посла“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је после тих кинеских инвестиција Србија је задужена, профит књиже кинеске фирме, а домаћа оператива нема ништа од тога.

„Да ли ћете и даље подржавати ту врсту корупције под државном управом и да све време погодујете кинеским фирмама и не дозвољавате никоме да учествује на међународним тендерима“, закључио је Новаковић.