Народна странка

Новаковић позвао грађане на протест „Буна против мафије“ у Новом Саду

Новаковић позвао грађане на протест „Буна против мафије“ у Новом Саду

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић позвао је данас грађане да дођу на сутрашњи протест у Новом Саду који ће под слоганом „Буна против мафије“ бити одржан поводом намере власти да реализује пројекат „Нови Сад на води“ и поводом недавног пребијања демонстраната на скупу против усвајања Генералног урбанистичког плана (ГУП).

„Нови Сад је град умерених и мирних људи и нема потенцијала за немире, али власт кроз медије које контролише покушава да најавом немира одврати умерене грађане од доласка на протест. Не би ме изненадило да дођу провокатори из СНС-а и изазову инцидент за који би била оптужена новосадска опозиција, али им то нећемо дозволити“, рекао је Новаковић за Newsmax Adria.

Новаковић је навео да је успостављен „новосадски модел грађанског покрета отпора“ за који би волео да се прошири на целу Србију.

„Створен је покрет отпора и грађанске непослушности, односно заједнички фронт грађана, невладиних организација, нестраначких личности, политичких странака и свих који су против пројекта ’Нови Сад на води’“, рекао је Новаковић, који је и председник Градског одбора Народне странке Нови Сад.

Новаковић је истакао да људи окупљени у том покрету сматрају да је цео Нови Сад угрожен тим пројектом, који подразумева да „грађевинска и урбанистичка мафија“ изгради стамбене зграде дуж четири километра обале Дунава и тако отме обалу Новосађанима.

„Усвајање ГУП-а је тек почетак и не постоји ниједна тачка у реализацији ’Новог Сада на води’ у којој нећемо пружити отпор. Даћемо све од себе и ако то подразумева и да физички спречимо градњу која би уништила обалу Дунава и плућа Новог Сада, онда ћемо ризиковати и нећемо дозволити реализацију која би уништила будућност града“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да за недавно пребијање демонстраната у Новом Саду политичку одговорност сноси градоначелник Милош Вучевић, који је „први у историји локалне самоуправе Новог Сада увео приватно обезбеђење у градски парламент“.

„Био сам градоначелник Новог Сада од 2000. године до 2004. године и скупштину града су обезбеђивали портири, а сада то раде приватне фирме за обезбеђење које у својим редовима имају људе са богатим криминалним досијеима“, рекао је Новаковић.

Новаковић је истакао да је поражавајуће да полиција асистира људима из приватног обезбеђења, који су позивали полицајце да им дају лисице како би везали руке једном демонстранту.

„Никада полиција није служила приватном обезбеђењу и била у подређеном положају у односу на приватно обезбеђење које је малтретирало људе. Одговорни су и људи из приватног обезбеђења који су применили силу над демонстрантима“, закључио је Новаковић.