Народна странка

Новаковић за Бету: Пројекат Нови Сад на води је увод у пропаст градске власти

Новаковић за Бету: Пројекат Нови Сад на води је увод у пропаст градске власти

Председник Градског одбора Народне странке Нови Сад Борислав Новаковић изјавио је данас да се никада у историји тог града није догодило да комуналне теме произведу тако жестоку реакцију власти, као што се то догодило јуче применом бруталне физичке силе над грађанима.

Новаковић је агенцији Бета казао да је полиција испред Скупштине Новог Сада употребила пендреке и сва остала средства присиле којима се, иначе, растурају непријављене демонстрације.

Истакао је да је усвајање Генералног урбанистичког плана (ГУП) и пројекат "Нови Сад на води", с јучерашњим даном увод у пропаст градске власти.

"Организатори су скуп најавили, као и захтев да се један наш представник обрати одборницима скупштине града, јер је власт одбила више од 12.000 примедби на ГУП. Циљ је био да протест протекне мирно и цивилизовано, међутим, полиција је у једном тренутку подлегла насилничкој атмосфери коју је правило приватно обезбеђење. Није било никакве потребе за ангажовањем полиције, а ни приватног обезбеђења", оценио је Новаковић.

Према његовим речима, политичка култура коју Српска напредна странка (СНС) већ десет година демонстрира је конфликтна политичка култура нађачавања и пребројавања.

"Супротно менталитету те странке је да поштује грађане који не мисле као они, и то се догодило јуче у Новом Саду. Скандалозна је одлука градских власти да ангажује приватно обезбеђење јер се ради о покушају да се грађанима утера страх у кости. Међутим, ти ћелави и истетовирани момци нас нису уплашили већ додатно мотивисали", истакао је Новаковић.

На питање Бете какве ће бити последице по Нови Сад након усвајања новог ГУП-а, Новаковић је рекао да је циљ градских власти да урбанизује део обале Дунава како би реализовали изградњу насеља "Нови Сад на води".

"Реч је о коруптивном послу између градоначелника Милоша Вучевића и компаније 'Галенс'. Та компанија је власник бродоградилишта које се налази у кориту Дунава и на том делу сада не може да се гради ништа. Новим ГУП-ом је планирано да се на месту бродоградилишта изгради блок зграда од 20 спратова. То је највећа инвестиција организованог криминала у држави јер је реч о послу вредном неколико милијарди евра", рекао је Новаковић.

Додао је да би се тиме, због крчења шума, нарушила и еколошка целина коју чине Шодрош и Каменичка ада, а који чине "плућа" Новог Сада.

"Изградњом насеља на обали Дунава била би угрожена и безбедност Новог Сада јер би насип био померен 500 метара у корито Дунава да би се добило грађевинско земљиште. Тиме би проток Дунава био сужен на свега 600 метара и сваки плавни талас би изазвао поплаве у граду", објаснио је Новаковић.

Нагласио је да грађани Новог Сада сигурно неће дозволити да се реализује идеја власти о "Новом Саду на води".

Додао је да се квалитет живота у Новом Саду годинама урушава јер грађевинску експанзију не прате урбани елементи као што су паркови, паркинзи или дечја игралишта који живот чине функционалнијим.

"Јучерашња реакција Новосађана наговештава да ће се у наредном периоду ствари заоштравати. Позиција градске управе је неодржива и врло брзо очекујем расписивање ванредних локалних избора. Пројекат 'Нови Сад на води' је с јучерашњим даном увод у њихову пропаст", рекао је Новаковић и додао да грађани Новог Сада очекују од тужилаштва да утврди кривичну одговорност приватног обезбеђења због бруталног физичког обрачуна с учесницима протеста.

"Уколико тужилаштво не реагује и изостане одговорност градских власти као и хулигана који су малтретирали грађане уследиће нови протести, јер Нови Сад неће ћутати", закључио је Борислав Новаковић.

(Бета)