Народна странка

Новаковић: Стратешка документа о развоју Новог Сада сакривена од јавности

Новаковић: Стратешка документа о развоју Новог Сада сакривена од јавности

Новија политичка историја Новог Сада не памти да се јавна презентација стручних докумената заказује четири сата пре почетка састанка, при чему на улазу у просторије стоји обезбеђење које онемогућује грађане да не присуствују догађају.

Управо то се догодило данас на презентацији хидролошке студије коју је за потребе града Новог Сада урадила фирма "Јарослав Черни".

Тако је у репресивној, насилној и потпуно недемократској атмосфери светлост дана угледала важна студија, која ће послужити као "стручна подлога" за уређење приобаља.

Јавност је практично искључена из могућности информисања и утицања на докумената која стратешки опредељују развој града.

Начин на који Нови Сад излази на обалу Дунава, са свим садржајима који грађани определе, јесте најважнији и најкреативнији посао сваке градске управе.

Зато расправа о томе како ће бити уређена лева обала Дунава у Новом Саду у дужини од 4,5 км, мора бити јавна, стручна и потпуно доступна свим грађанима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић се љуто вара ако мисли да ће оваквим поступцима спречити јавну реакцију свих грађана који не подржавају пројекат "Нови Сад на води".

Напротив, оваквим, за грађане забрањеним "презентацијама", само ће проширити сумњу и продубити јаз оправданог неповерења и отпора грађана према идеји градње станова на обали Дунава!

Ова градска власт мора да определи да ли обала Дунава припада грађанима или Галенсу!

Да ли обала служи за развој спорта, рекреације и туризма или као простор за тајкунску станоградњу?

Да ли је важнија добробит свих грађана или профит компаније Галенс?

Фирма „Јарослав Черни“ је под притиском политике и актуелног поступка приватизације те фирме већ донела скандалозну одлуку да у Београду на водоизворишту Макиш дозволи станоградњу на 700 хектара!

Нови Сад неће поклекнути пред "стручним" анализама које то нису.
У Нови Сад "Јарослав Черни" је очито позван да "стручно" покрије интерес крупног капитала.

Игра је провидна и лако читљива. То у Новом Саду неће проћи!

Пред налетима интереса грађевинске мафије и корумпиране градске власти бранићемо физички сваки педаљ дунавске обале.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад