Народна странка

Новаковић: Галенс профитира - грађани губе

Новаковић: Галенс профитира - грађани губе

Поводом исфорсираног, усиљеног и непрофесионалног завршетка радова на ковид болници у Новом Саду, као и јасног коруптивног мотива, погодовања компанији „Галенс“ истакао бих четири чињенице.

Прво, у професионалној равни остаје потпуно нејасно зашто се ковид болница, која би касније требало да прерасте у градску болницу, гради осам километара даље од Клиничког центра Војводине (КЦВ), када је јасно да ће многи пацијенти добијати упуте и бити усмеравани према покрајинској болници.

Друго, процењена вредност радова на почетку ове инвестиције је била четири милијарде динара. Реализована вредност на крају инвестиције је шест милијарди. Позивам градске власти да објасне како је настала разлика од две милијарде динара. Шта у априлу, када је почела инвестиција и када је урађен премер радова, није било предвидиво и добро сагледано?

Треће, уколико је за нормално функционисање болнице потребно ангажовати 1.143 људи као стручно и техничко особље, а до сада је запослено само 216 радника, остаје нејасно како ће уопште функционисати ова институција.

Четврто, у начину на који је одабрана локација ковид болнице крије се изразито коруптиван мотив. Наиме, комунално уређење ковид болнице подразумева и комплетну инфраструктуру, од приступних саобраћајница, водовода, канализације, до гасних, електро и телекомуникационих инсталација. Пошто се у том делу Фрушке горе налази и локација, на којој компанија „Галенс“ има намеру да гради стамбено-пословни комплекс „Гарден хил“, потпуно је јасно да овим потезом градске власти погодују тој компанији, јер ће се касније сва неопходна инфраструктура лако усмерити према локацији компаније „Галенс“.

Тако се брига о здрављу грађана Новог Сада претвара у стварање околности и услова за баснословни профит, који „Галенс“ књижи на свакој локацији у граду. То није само очит пример "трговине утицајем", него патолошка клептоманија власника компаније „Галенс“ Небојше Петрића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића!

 

Борислав Новаковић,
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад