Народна странка

Новаковић: Новосадска криминална хоботница - Вучевић омогућио Босанцу да заради 341 милион од јавних предузећа

Новаковић: Новосадска криминална хоботница - Вучевић омогућио Босанцу да заради 341 милион од јавних предузећа

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић позвао је данас тужилаштво и полицију да по службеној дужности испитају везе градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и „осуђиваног криминалца“ Марка Босанца, званог Боске, који се обогатио тако што је са градоначелником успоставио „градску криминалну хоботницу“.

„Марко Босанац Боске је истакнути члан СНС-а, лични пријатељ и човек од поверења Вучевића. На основу тога преко својих фирми ушао у послове са предузећима ’Градско зеленило’, ’Лисје’, ’Чистоћа’, ’Информатика’, ’Водоводом’ и ГСП-ом. Босанац је преко уговора своје фирме ’Монтоп ХРС’ са јавним предузећима у граду зарадио укупно 341 милион динара“, рекао је Новаковић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Новаковић је рекао да је на почетку каријере Марка Босанца Боскета, његова фирма „Топ њорк“ исказала је приходе од свега 40 евра и била је у мањку 1.035 евра, а 2019. године приход Босанчеве фирме „Монтоп ХРС“ износио је 10.750.000 евра, а добит 323.000 евра.

„Како је то могуће? Једноставно, јер градску криминалну хоботницу у Новом Саду чине градоначелник Милош Вучевић и његов лични пријатељ и човек од поверења, осуђивани криминалац Марко Босанац Боске“, додао је Новаковић.

Новаковић је истакао да би Вучевић поднео оставку „да има мало морала“, јер је свом пријатељу и човеку од поверења омогућио да у пословима са јавним предузећима оствари приход од 341 милион динара.

„Реч је о трговини утицајем, несумњив је однос поверења и пријатељства Вучевића и Босанца. Инсајдери из јавних комуналних предузећа су ми пренели да Босанац утерује страх у кости директорима. Он окреће славски колач са Вучевићем и он је кум славе СНС-а, што је порука да је он Вучевићев човек од поверења и да би са њим требало да послују“, рекоа је Новаковић.  

Новаковић је прецизирао да је на тендерима успостављен затворени систем, јер све фирме које конкуришу фингирају понуде, односно све те фирме су у систему СНС-а.

„Све фирме које се појављују на тендерима уз фирму ’Монтоп ХРС’ Марка Босанца Боскета су фирме које су у пословном дослуху са њим и дају своје понуде само да би фингирале да постоји више понуђача“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да је Марко Босанац Боске осуђен на шест месеци затвора због насилничког понашања, и да та пресуда постоји у кривичној евиденцији Основног суда у Новом Саду.

„Таквом човеку није место подред градоначелника Новог Сада. Императив је борба против криминала и дистанцирање од криминала, а не сарадња са њим“, закључио је Новаковић.