Народна странка

Новаковић: Груб напад Културног центра Нови Сад на Јелену Ленголд

Новаковић: Груб напад Културног центра Нови Сад на Јелену Ленголд

Да у Новом Саду, као европској престоници културе, не важе стандарди примерено статусу који подразумева ова ласкава, али и обавезујућа титула - побринуо се Културни центар Новог Сада (КЦНС).

Јелени Ленголд, угледној књижевници, крајем фебруара, у телефонском разговору, председник жирија за Награду "Мирослав Антић" Мирослав Радоњић и чланови жирија Бојан Васић и Слађана Илић саопштавају да је једногласном одлуком она добитница ове награде.

Међутим, када је та одлука саопштена руководству КЦНС настаје политички мук, јер жири вреднујући песничко стваралаштво Јелене Ленголд није марио за њена политичка уверења, као особе која не скрива критички став према режиму Александра Вучића, а тај моменат је из визуре руководства ове установе очито јако важан.

На констатацију Јелене Ленголд да одлука, која је њој саопштена усмено, није, а вероватно и  неће бити озваничена, уследиле су салве увреда и простачких доскочица у саопштењу које је тим поводом јавности упутио КЦНС.

Поводом овог недоученог и примитивног обраћања КЦНС истакао бих четири скандалозна момента:

Прво, тон и речник којим је написано саопштење КЦНС одудара од елементарне професионалне етике било које институције културе. Та етика подразумева поштовање ствараоца и реченице које поштују чињенице, а не нижеразредну политичку домишљатост.

Друго, рећи да објава Јелене Ленголд "представља јефтин спин, како би се привукло мало медијске пажње и ућарио понеки политички поен", јесте дрско и бесрамно вређање. То не може и не сме бити однос институција културе према било ком интелектуалцу, а поготово не према ствараоцу књижевних домета Јелене Ленголд. Уљудније, аналитичније и рафинираније се расправља у новосадским кафанама после фајронта него у овом ружном саопштењу.

Треће, позивам руководство КЦНС да објасни како је могуће да одлука буде донета, али не и "озваничена". Шта се то испречило између одлуке жирија и формалног "обзнањивања" ове одлуке?

Четврто, овај еклатантан пример одсуства професионалности и елементарне институционалне културе отвара дуго и непотребно прећуткивано питање: какву културну политику тренутно има европска престоница културе? Колико дуго ће надмено и неодмерено причање о културној прошлости Новог Сада, бити смоквин лист на голотињи и безидејности која обележава овај тренутак?

Чињеница да је Нови Сад европска престоница културе обавезује на другачији приступ и понашање не само у овој, него и у годинама које долазе.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад