Народна странка

Новаковић у отвореном писму Вулину: Страховлада и терор у Војводини

Новаковић у отвореном писму Вулину: Страховлада и терор у Војводини

Отворено писмо председника Градског одбора Народне странке Нови Сад Борислава Новаковића министру унутрашњих послова Александру Вулину

 

Поштовани министре,

Одређен ниво бонтона и елементарног достојанства сваке манифестације коју организује држава се до доласка СНС-а на власт подразумевао.

Оно што се јуче догодило у Панчеву је неукус и недостатак сваке обзирности довело до белог усијања.

Наиме, јучерашњем полагању заклетве младих полицијских службеника је из необјашњивих разлога присуствовао и координатор СНС-а за Јужнобанатски округ Бранко Маловић.

Скандалозно појављивање овог опскурног страначког комесара на свечаности која има свој институционални дигнитет отвара четири питања.

Прво: Бранко Маловић је потпредседник извршног одбора СНС и мимо страначких функција, он друге функције нема.

Због тога се поставља питање у ком својству је присуствовао заклетви младих полицијских службеника, када нема ниједну државну функцију која је у вези са јавном безбедношћу?

Сектор јавне и државне безбедности би морао да буде строго страначки дистанциран.

Ово је још један ружан инцидент, којим се демонстрира превага страначког интереса над државним.

Друго: Супротно је етици и педагошком такту да ти млади полицајци полажу заклетву у присуству човека који ће већ сутрадан бити предмет њиховог професионалног интересовања.

Као координатор извршног одбора и један од најближих сарадника Андреја Вучића, Маловић је противправно и мимо свих закона надређен председницима општина у Јужнобанатском округу.

Створен је паралелни систем одлучивања који вршиоце власти своди на пуке извршиоце страначке воље.

Ништа се у јужном Банату не може догодити ако то претходно није одобрио Бранко Маловић.

Погажени су и закони и институције. Држава не постоји. Постоји само воља и зловоља Андреја Вучића и његових "координатора".

Маловић је репрезентативни пример тог примитивизма.

Треће: Верујем, министре, да вашој пажњи није промакла чињеница да је Бранко Маловић у непосредној вези са особама из криминалног миљеа.

Наиме, Маловић је директно утицао да посао у јавној служби града Панчева добију локални криминалци Владимир Грек и Филип Ивановски, најближи сарадници Вељка Беливука.

То зна цело Панчево.

Овим криминалцима се тренутно суди, а њихов политички ментор Маловић се шепури на слободи.

Четврто: Тајна моћи и осионости Бранка Маловића лежи у чињеници да је важан део нелегалног насилног апарата којим управља Андреј Вучић.

Насиље је њихов заштитни знак. Ослањајући се на Маловића и остале "координаторе", Андреј Вучић је успоставио страховладу и терор у целој Војводини.

Вама као министру унутрашњих послова свака пристрасност, заташкавање и прећуткивање ових опасних процеса може донети само нелагодности и невоље.

Ако Андреј Вучић и Бранко Маловић и даље буду изнад закона, сутра ћете ви бити на удару закона.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад