Народна странка

Боровић: Трик економија Владе Србије

Боровић: Трик економија Владе Србије

Држава кроз инфлацију или инфлаторни порез отме паре грађанима а онда као наводни доброчинитељ део отетог новца враћа одређеним категоријама становништва као помоћ. Тако отприлике изгледа трик економија владе и Министарства финансија, већ раније виђена кроз отимање пензија и накнадним периодичним "помоћима" нашим најстаријим суграђанима у износима значајно мањим од отетих пензија.

У истом стилу је министар финансија Синиша Мали најавио да ће млади од 16 до 29 година добити од државе по 5.000 динара новчане подршке. То је око милион грађана ове доби што је укупни износ од око пет милијарди динара или око 42 милиона евра. Похвалио се министар финансија да новца у државној каси имамо довољно због "домаћинског и одговорног вођења јавних финансија".

Помоћ младима од пет хиљада је еквивалентна инфлаторном повећању прихода само од ПДВ-а у земљи планираног на 72 милијарде динара и то за разлику пројектоване инфлације од четири одсто и стварне која је за август износила 13,2 одсто, а која ће бити већа у наредним месецима. ПДВ у земљи је иначе неупоредиво мањи од прихода на ПДВ из увоза (611,8 милијарди) или од акциза (337,6 милијарди).

А колико је вођење јавних финансија било одговорно, види се по продаји државних обвезница и намицања кредита по било којој цени за враћање кредита и камата. Тако и "вишак" у буџету није никакав успех владе. Напротив, последица је грешака у сузбијању инфлације кроз бесмислена повећања референтних стопа или ограничења цена неких роба. Дугорочно, тешке последице инфлације осетиће и привреда и грађани, па и они који су сада добијају по пет хиљада.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије