Народна странка

Боровић: Привремени орган Београда прекорачио овлашћења продајом акција Ласте?

Боровић: Привремени орган Београда прекорачио овлашћења продајом акција Ласте?

Привремени органи локалне самоуправе, према Закону о локалној самоуправи, обављају "текуће и неодложне" послове из надлежности скупштине и извршних органа јединице локалне самоуправе.

Да ли је Привремени орган Града Београда, доносећи одлуку о продаји 11,48 одсто акција Саобраћајног предузећа „Ласта“, прекорачио своја овлашћења?

Иако се у Закону о локалној самоуправи не одређује који се послови сматрају „текућим и неодложним“, логика налаже да се трајно отуђење власништва града, а то јесте продаја акција Саобраћајног предузећа „Ласта“, не могу сматрати ни текућим ни неодложним.

Шта је то неодложно што није могло да сачека формирање нових градских органа који би имали несумњиви легалитет и легитимитет?

Акције „Ласте“, у тренутку продаје од стране Привременог органа, биле су на рекордно ниском нивоу, па нити је економски рационално, а свакако ни неодложно, продавати акције, јер продаја може само ићи у прилог купцу а не продавцу акција. По цени акција које је Београд продао, 100 одсто вредност „Ласте“ је пала на 11 милиона евра, иако је 2019. године „Ласта“ вредела између 16 и 23 милиона евра, а 2021. године „Беоконекс“ је дошао до вредности од чак 73 милиона евра.

Читава операција је била под велом тајне. Министарство привреде није хтело да открије ко је купац, као ни надлежни из „Ласте“, али је најчудније да ни из Града Београда нису хтели да открију коме су продали удео у „Ласти“.

Истина је да пословање „Ласте“ није баш у сјајном стању бар последње две године, јер је 2023. године за шест месеци остварен нето губитак од 194 милиона динара, а у 2022. године губитак је износио чак 935 милиона динара.

Поставља се питање да ли се „Ласта“ намерно урушава да би је неко јефтино купио и да ли један од сувласника, Град Београд, директни учесник у том урушавању?

Како иначе објаснити да дојучерашњи сувласник „Ласте“, Град Београд, уступа приградске линије ГСП-а, на којима је возила и „Ласта“, једном приватном превознику и то баш када се на берзи продају „Ластине“ акције.


Борислав Боровић
потпредседник Народне странке и председник Одбора за привреду и финансије