Народна странка

Боровић: Ограничења цена - додворавање бирачима и смиривање незадовољства

Боровић: Ограничења цена - додворавање бирачима и смиривање незадовољства

Ограничење малопродајне цене нафтних деривата на 30 дана, које је прописала Влада Србије, могло би се једино правдати тиме да влада тренутно нема никакву идеју за сузбијање наглог скока цене горива, па траже предах да смисле неко паметно решење.

Ова мера је, благо речено, непаметна и неекономска, и наравно неће решити овај проблем.

Овог пута трошкове ће превалити на произвођаче и трговце као што је то недавно урадила код ограничења неких прехрамбених производа.

Плашим се, међутим, да Влада нити има идеју нити је решавање ових проблема претерано интересује, а једини мотив ових ограничења је предизборно додворавање бирачима и смиривање њиховог незадовољства. Грађане је висока цена горива погађала и када је била знатно испод овог ограниченог нивоа. То се нарочито односи на пољопривреднике, али и друге гране попут транспорта. Пољопривредници су већ сада у безизлазној ситуацији, ако се додају цене ђубрива и безобразно ниске субвенције.

Влади, наравно, не пада на памет да смањи, а пољопривредницима и да укине, акцизе на гориво, као што јој није падало на памет да код ограничења цена неких прехранмених производа интервенише из робних резерви, а додатно интервенцијом и око смањења акциза на гориво или струју.

Ако додамо да се ПДВ обрачунава и на износ акцизе, онда је потпуно јасно да режим сматра да сви морамо да радимо за њега а не обрнуто.

Пошто се у уредби предвиђа могућност продужења ограничења за још 30 дана, јасно је да су мета интересовања режима избори а не привреда и стандард грађана.

Последице ћемо трпети после избора, ко год на њима победио.   

 

Борислав Боровић,
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије