Народна странка

Боровић: Јавашлук и незнање у енергетици плаћа читава Србија

Боровић: Јавашлук и незнање у енергетици плаћа читава Србија

Народна странка упозорава да ће незапамћен јавашлук, нестручност и корупција у вођењу енергетског сектора Србије последњих 10 година трајно угрозити енергетску стабилност земље.

Последица деловања те антиструке која одлучује у енергетици данас је испадање из рада блокова Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу, и то свих шест у ТЕНТ-А и једног у ТЕНТ-Б.

То се није догодило ни за време бомбардовања Србије нити током великих поплава у Обреновцу и Србији.

Нити има довољно угља који се испоручује, нити је квалитет угља приближно задовољавајућег квалитета, јер је више блато него угаљ потребан за рад ТЕНТ-а.

Потпуни јавашлук у ЕПС и Колубари последњих година је синоћ логично узео данак, па је избио квар и на хидраулици багера који копају угаљ на коповима Колубаре.

Проблем се покушава решити хитним снабдевањем алтернативним мазутом али то технолошки није пожељно и оптимално, будући да мазут не може да пружи довољну снагу за рад ТЕНТ-а.

Огромну штету ће трпети привреда Србије на коју ће превалити плаћање скупе електричне енергије из извоза који је директна последица одсуства било каквог смисленог планирања и уважавања струке у раду Министарства енергетике и ЕПС-а.

Ништа боље неће проћи ни грађани и тешки дани их очекују у хладним данима пред нама.

То ових дана осећају баш становници Обреновца, јер је комплетна општина остала без даљинског грејања.


Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије