Народна странка

Боровић: НБС пустила комерцијалне банке да дивљају са провизијама и раде шта хоће

Боровић: НБС пустила комерцијалне банке да дивљају са провизијама и раде шта хоће

Потпредседник Народне странке Борислав Боровић изјавио је да „банке дивљају са провизијама“ за коришћење кредитних и платних картица и за подизање новца са банкомата, јер их им је то дозволила Народна банка Србије (НБС), која је обавезна да их контролише.

„Банке раде шта хоће, цене банкарских услуга расту невероватно, клијенте нико ништа не пита, а банке су за одређене услуге ослобођене ПДВ-а и издавања фискалних рачуна. Потпуно расуло, мора да се уведе ред, посебно у контроли платног промета, и да се врати нека врста новог СДК. Банкама увести обавезу да податке из платног промета шаљу Пореској управи и НБС, а која банка то неће, одузети јој право обављања платног промета“, рекао је Боровић за канал Славија инфо.

Боровић је навео да се Србија продајом Комерцијалне банке „одрекла своје финансијске суверености“.

„Комерцијална банка је 2020. године продата за 450 милиона евра, а претходно је држава морала да купи акције те банке од ЕБРД-а и од међународне финансијске корпорације ИФЦ за око 220 милиона евра. Тако да је Србија од продаје Комерцијалне банке практично приходовала 230 милиона евра, а само годишњи профит у години пре продаје износио је 70 милиона евра. То је била велика банка са највећом мрежом филијала и највећом девизном штедњом“, рекао је Боровић.

Боровић је истакао да у Србији готово нема банака које прате домаћу привреду, јер је „српска привреда предвиђена за ликвидацију“.

„Развојна шанса Србије је искључиво у пољопривреди, примарној и произвођачкој, енергетици и услугама“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да се Народна странка залаже за укидање важећег Закона о раду и усвајање новог закона који ће више водити рачуна о интересима радника.

„Минимална зарада мора да буде најмање 50.000 динара“, рекао је Боровић.

Боровић је рекао да је ЕКСПО 2027 „црна рупа, велика праоница новца и пројекат за банкрот“ на који ће Србија потрошити 18 милијарди евра, а да нема јасних показатеља да ли је тај пројекат исплатив, и додао да „не постоји могућност да инвестиција у ЕКСПО буде исплатива, односно да се уложено ни приближно врати”.

„У Ријаду ће 2030. године бити одржана Светска изложба на шест милиона квадратних метара и планирано је да кошта 8,7 милијарди, а у Београду ће ЕКСПО бити одржан на 250.000 квадратних метара и коштаће 18 милијарди евра, дакле, дупло скупље него у Саудијској Арабији, а на 24 пута мањем простору“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да је укидање динара на Косову и Метохији незаконито и противно свим међународним нормама и да људи неће имати где да употребе динар, чак ни у продавницама које држе Срби и неће моћи да плаћају динарима комуналне услуге, струју и воду, и додао да је што ће бити прекинут ланац финансирања и функционисање болница, домова здравља, факултета, школа...

Потпредседник Народне странке је истакао да је Србија по БДП-у по глави становника на 40. месту од 47 држава Европе и да се статистички подаци у Србији по потреби „фингирају у корист режимске пропаганде“.

„Кажу да је званична незапосленост око 10 одсто, али се избегава податак да је радно неактивног становништва, између 15 и 65 година старости, које не припада ни категорији запослених ни категорији незапослених, готово 45 одсто, према подацима Републичког завода за статистику, и ти људи немају никакве приходе“, закључио је Боровић.