Народна странка

Боровић: Акцизе на струју укинути, а на евро дизел смањити

Боровић: Акцизе на струју укинути, а на евро дизел смањити

Народна странка позвала је данас Владу Србије да хитно укине акцизе на струју које плаћају грађани и предузећа, и да смањи акцизе на евро дизел гориво, јер ће у супротном привреда бити десеткована због повећања цена енергената и радници ће добијати отказе, а грађанима ће додатно бити смањен стандард због поскупљења роба и услуга.

„Мањи приходи у државној каси изазвани укидањем и смањењем акциза могу се надоместити рационалнијим трошењем буџетских средстава. Крајње је опасно наставити субвенције страним инвеститорима и расипати новац на градњу националних стадиона док су на тржишту енергетика у току драматичне промене“, рекао је председник Одбора за привреду и финансије београдског одбора Народне странке Борислав Боровић.

Боровић је подсетио да је акциза на електричну енергију уведена 2015. године као резултат такозване фискалне консолидације, и да се на акцизу плаћа и порез од 20 одсто.

„Више нема никаквог оправданог разлога да акциза опстаје, посебно зато што повећање цене електричне енергије у свету озбиљно угрожава конкурентност, али рентабилност и ликвидност српске привреде“, рекао је Боровић.

„Електрична енергија није луксуз, већ потреба, па није оправдано ни да акцизу на струју плаћају грађани, посебно јер се најављује раст цене струје за домаћинства од 1. фебруара 2022. године за 3,4 одсто“, додао је Боровић.

Боровић је истакао да би држава морала да смањи и акцизу на евро дизел, бар за предузећа из области саобраћаја, јер и пре поскупљења она је износила изнад 50 динара по литру, па су српске фирме имале за трећину већи трошак него европски превозници.

„Зато је неопходно смањење акцизе по литру евро дизела на ниво европских превозника и директиве ЕУ, јер је скупљи транспорт генератор инфлације“, рекао је Боровић.

Боровић је додао да се ће се у „надолазећој енергетској кризи тек видети невероватна неодговорност власти“ која електроенергетски систем ЕПС-а на Северу Косова и Метохије властима препустила власти у Приштини, а практично држави Албанији.

„Потпуним занемаривањем потреба привреде, ризикује се гашење многих привредних субјеката услед извесне неликвидности због немогућности да измирују обавезе плаћања енергената потребних за њихово пословање“, закључио је Боровић.